Het is een aantrekkelijke optie voor jonge kopers van huizen die meer dan € 400.000 kosten, maar waarvan de verkopers niet voor 1 april weg kunnen zijn. Door het huis al wel te kopen maar nog even te verhuren aan de oude bewoners, kunnen ze de koopovereenkomst wel voor 1 april tekenen, zodat van de vrijstelling gebruik kan worden gemaakt. Maar het is volgens de VEH mogelijk dat de Belastingdienst niet akkoord gaat met zo’n constructie.
Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. Maar de Belastingdienst kijkt ook mee waarschuwt de VEH. Die zou particuliere huizenkopers als beleggers kunnen beschouwen als ze overgaan tot de verhuur van hun woning. Daarnaast behoren boetes van de fiscus tot de gevaren van gebruikersovereenkomsten, denkt de VEH. Ook heeft een verhuurder geen recht op hypotheekrenteaftrek als het huis niet het hoofdverblijf is van de koper. Een voorwaarde daarvoor is namelijk dat de eigenaar op het nieuwe huisadres staat ingeschreven.
Niet verhuren
De Belastingdienst laat weten dat het vragen heeft ontvangen over situaties waarin kopers de woning wel zelf gaan bewonen, maar nog niet direct. De fiscus wil op korte termijn duidelijkheid geven. Volgens een woordvoerster is het wel een van de voorwaarden voor de startersvrijstelling dat de koper de woning niet gaat verhuren.
Bron: Telegraaf, 10 februari 2021
Geef een reactie