The perfect crime wordt het wel genoemd: financiële uitbuiting van ouderen omdat de daders er makkelijk mee wegkomen. Tv-programma Zembla deed onderzoek naar financieel misbruik van kwetsbare ouderen.
De door de overheid in het leven geroepen ‘lokale allianties’ die ouderen moeten beschermen tegen financieel misbruik, komen onvoldoende van de grond. Daardoor zijn ouderen vogelvrij: veel misstanden komen niet aan het licht en slachtoffers worden niet of nauwelijks geholpen.
Plotseling testamentwijziging
In zo’n alliantie werken professionals als politie, notarissen, banken, de thuiszorg en de gemeente, samen tegen ouderenmisbruik. Ze geven voorlichting over financieel veilig ouder worden en bespreken gezamenlijk potentiële gevallen van uitbuiting zoals het misbruik van een pinpas of een volmacht, of een plotselinge testamentswijziging waarbij een misbruikpleger recht krijgt op de erfenis.
Tot nu toe is 75 keer geprobeerd om een lokale alliantie op te richten waarvan er nu nog maar 45 actief zijn. Volgens deskundigen heeft dit grote gevolgen voor ouderen.
Staatssecretaris Blokhuis van VWS erkent het probleem en is ontevreden over de tot nu toe bereikte resultaten. De overheid gaat uit van minimaal 30.000 gevallen van financieel misbruik van ouderen per jaar. Maar volgens deskundigen ligt dit aantal veel hoger. Omdat ouderen bang zijn, zich schamen of afhankelijk zijn van de misbruikpleger, melden ze het niet. Daardoor blijven veel gevallen onder de radar.
De uitzending van Zembla is donderdag 25 februari 2021 om 20.30 uur op NPO2.
Meer informatie: Zembla
Geef een reactie