Mkb’ers moeten voortaan binnen dertig dagen hun rekeningen betaald krijgen door het grootbedrijf. Dit staat in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Mona Keijzer naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Het gaat om de rekeningen van kleine en middelgrote ondernemers die leveren aan grootbedrijven. Het duurde de afgelopen jaren steeds langer voor zij betaalden. En de coronacrisis heeft dat volgens Keijzer alleen maar erger gemaakt. Het gebeurt volgens haar sindsdien ook vaker dat een grootbedrijf op eigen houtje de betaaltermijn verlengt.
Uit cijfers van begin vorig jaar blijkt dat 11% van de mkb-ondernemers een langere betaaltermijn heeft geaccepteerd, dan waar zij zich prettig bij voelden. Dit gaat om 50.000 mkb-bedrijven. De huidige economische situatie heeft de afhankelijkheid van mkb ten aanzien van het grootbedrijf verder versterkt. CBS cijfers tonen aan dat een financieringsgat van € 55 miljard euro ten nadele van het mkb, kan worden gedempt door hen ‘gewoon’ op tijd te betalen.
Onafhankelijk toezicht
Afgelopen januari opende de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op verzoek van het ministerie van EZK een tijdelijk meldpunt om inzicht te krijgen in het betaalgedrag van grootbedrijven aan mkb. De ACM verzamelt meldingen over grootbedrijven die de wettelijke dan wel afgesproken betaaltermijn overschrijden. Het ministerie van EZK zal de uitkomsten na één jaar evalueren om te bepalen of aanvullend op de wetswijziging tot wijziging van de maximaal toegestane betaaltermijn, onafhankelijk toezicht moet worden ingesteld.
Meer informatie: Ministerie EZK, 16 maart 2021
Geef een reactie