Mr. Dick van Sprundel is in de Tax Talks live-uitzending van 30 maart 2021 dieper ingegaan op het beleid van de Belastingdienst met betrekking tot bronbelastingen. Hij geeft onder meer uitleg aan de limiet aan de verrekening van bronbelasting.
De Belastingdienst gebruikt het computerprogramma VVV-IBR voor de vennootschapsbelasting om verminderingen ter voorkoming van internationale dubbele belasting te kunnen berekenen. In de syllabus VVV-IBR kan men de uitgangspunten en methoden vinden waarop de inspecteur zijn berekeningen baseert. Zie ook: ‘Syllabus VVV-IBR geactualiseerd’. Van Sprundel wijst erop dat men geen rechten kan ontlenen aan de syllabus. Toch raadt hij belastingadviseurs met klanten die internationaal actief zijn aan de syllabus te bestuderen. Zo weten zij hoe de Belastingdienst ernaar kijkt.
Vrijstellings- en verrekenmethode
Om te voorkomen dat de heffing van bronbelasting leidt tot dubbele belasting hanteert de inspecteur twee hoofdmethoden. Bij de vrijstellingsmethode stelt hij het object (buitenlands inkomen) vrij. Dit buitenlandse inkomen zal al in het buitenland zijn belast. Een voorbeeld van de vrijstellingsmethode is de objectvrijstelling voor winsten uit een buitenlandse vaste inrichting. De tweede methode is de verrekenmethode. Hierbij neemt de Belastingdienst buitenlandse inkomsten wel mee in de heffingsgrondslag. Vervolgens vindt een verrekening plaats met de buitenlandse belasting. Daarbij gelden wel een aantal limieten.
Verrekenlimieten
Van Sprundel geeft aan dat men binnen de vennootschapsbelasting rekening moet houden met de volgende verrekenlimieten:
- De eerste limiet is de buitenlandse bruto bronbelasting van het desbetreffende jaar. Deze limiet kan hoger worden door voortwenteling van buitenlandse belasting.
- De tweede limiet is de netto bronbelasting maal het Nederlandse tarief van de vennootschapsbelasting.
- De derde limiet is aan de orde als een lichaam in een ontwikkelingsland een dividend uitkeert. Feitelijk betreft het hier een extra begrenzing van de eerste limiet. De bronbelasting van het ontwikkelingsland over de dividenden is gemaximeerd tot 15% van die dividenden.
- Als een lichaam strikt genomen in Nederland belastingplichtig is, maar niets hoeft te betalen, is de vierde limiet aan de orde. In dat geval doet de Belastingdienst niet aan verrekening en vindt een doorschuiving plaats.
Andere methoden
Van Sprundel behandelt vervolgens de afzonderlijke methode en de gezamenlijke methode. Bij de afzonderlijke methode bekijkt men per verdrag hoe de objectvrijstelling toe te passen. Maar passieve inkomsten, waarvoor vaak de verrekenmethode geldt, moet men gezamenlijk nemen. Opteren voor de afzonderlijke methode is wel mogelijk, maar vaak is de gezamenlijke methode voordeliger. Bestaat geen recht op vrijstelling of verrekening? Dan is de buitenlandse belasting bij uitzondering als kostenpost aftrekbaar.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending.
Wet: art. 10, eerste lid, onderdeel e en 15e Wet Vpb
Besluit: Besluit nr. 2021-49042
Meer weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie