De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs reageert op het wetsvoorstel ‘Wet tegengaan mismatches bij toepassing zakelijkheidsbeginsel’. Het doel van dit voorstel is het wegnemen van situaties van dubbele niet belasting als gevolg van zogenoemde ‘verrekenprijsmismatches’.
De Orde vraagt om een toelichting op de overwegingen om de afschrijving te beperken tot bedrijfsmiddelen verkregen tot vijf jaar voor de beoogde inwerkingtreding per 1 januari 2022. Ook vraagt de Orde in te gaan op het beleid over terugwerkende kracht en eerbiedigende werking van nieuwe wetgeving.
Indien de wetgever materiële terugwerkende kracht geboden acht, zou deze terugwerkende kracht naar de mening van de Orde beperkt moeten zijn tot de datum waarop belastingplichtigen met de reikwijdte van deze regeling bekend konden zijn.
Rechtvaardiging beperking EU-verdragsvrijheden
De Orde signaleert dat het wetsvoorstel kan leiden tot beperkingen van de EU-verdragsvrijheden. De Orde raadt de wetgever aan in de memorie van toelichting een uitgebreide EU-recht paragraaf op te nemen waarin op deze beperkingen en eventuele rechtvaardigingsgronden wordt ingegaan.
Beperk het voorstel tot gevallen van misbruik
Bovendien beveelt de Orde aan te overwegen toepassing van het wetsvoorstel te beperken tot misbruik. Naar de indruk van de Orde is de vrijheid van kapitaalverkeer van toepassing bij het wetsvoorstel, waardoor bovenstaande ook relevant is in situaties met derden landen. De Orde vraagt de wetgever verder om in overweging te nemen het reeds gecodificeerde zakelijkheidsbeginsel en het wetsvoorstel te beperken tot situaties die uitsluitend door de vrijheid van vestiging worden bestreken.
Overkill
De NOB vraagt de wetgever het wetsvoorstel te verduidelijken en oog te hebben voor mogelijke overkill in het wetsvoorstel. Dit speelt in het bijzonder bij de vraag wanneer sprake is van een kwalificerende corresponderende opwaartse aanpassing.
Bron: NOB, 2 april 2021
Geef een reactie