Staatssecretaris Keijzer van EZK heeft de vragen beantwoord over seizoensondernemers en de TVL. Ook geeft de staatssecretaris antwoord op Kamervragen over mogelijke fraude met de TVL.
Hoe zwaarder ondernemers getroffen worden, hoe meer TVL-steun ze ontvangen. Seizoensgebonden ondernemers ontvangen in het hoogseizoen daarom relatief meer subsidie ten opzichte van het laagseizoen. Veel organisatoren en toeleveranciers in de evenementenindustrie zijn afhankelijk van de zomermaanden, bijvoorbeeld festivalorganisatoren en kermisexploitanten. Deze ondernemers hebben ook in het najaar te maken met aanhoudende vaste lasten. Het kabinet heeft besloten om de bedrijven in de evenementenbranche met de evenementenmodule in het vierde kwartaal van 2020 en in het eerste kwartaal van 2021 tegemoet te komen als ze in die openstelling geen TVL ontvangen vanwege een te lage referentieomzet. Er wordt voor hen een subsidiebedrag berekend, op basis van de TVL-subsidie die zij in de zomer hebben ontvangen.
Voorschot
Veel andere seizoensgebonden ondernemers, bijvoorbeeld strandtenten, hebben in tegenstelling tot de evenementensector wel een redelijke tot goede zomer gedraaid in 2020. De situatie bij de evenementensector is wezenlijk anders, aangezien deze sector al vanaf het begin van de coronacrisis tot nu bijna geen mogelijkheden heeft gehad om omzet te genereren. Voor de TVL is gekozen voor vaste kwartalen, waardoor hoogseizoen met hoogseizoen wordt vergeleken (en de subsidie hoger zal zijn) en laagseizoen met laagseizoen. Ook wordt hier gebruik van gemaakt omdat het overgrote deel van de aanvragers btw-aangifte doet op kwartaalbasis. De subsidie wordt gebaseerd op het omzetverlies vergeleken met dezelfde periode in het jaar dat er wél volledige omzet gedraaid kan worden; de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is hierdoor in staat circa 85% van de aanvragen binnen een week goed te keuren en het voorschot te verstrekken. Ondernemers weten dus snel waar ze aan toe zijn en krijgen snel het voorschot.
Fraude TVL
In reactie op Kamervragen over fraude met de TVL antwoordt Keijzer dat de TVL-regeling een verhoogd risico op misbruik en oneigenlijk gebruik kent. Dat is onvermijdelijk bij een regeling die als doel heeft zeer grote aantallen ondernemers snel te voorzien van financiële steun. Dit is ook aan de Kamer gemeld bij de Najaarsnota. Daarom is er veel aandacht voor het zoveel mogelijk
mitigeren van dat risico. Belangrijk onderdeel daarvan is het handmatig controleren van aanvragen met een hoog risico. Het risicomodel waarmee dit wordt bepaald, wordt continu aangepast op basis van signalen. De signalen, dat meldingen van banken blijven liggen en er geen moeite lijkt te worden gedaan om de mogelijk ten onrechte uitgekeerde middelen terug te vorderen, herkent Keijzer niet.
Bron: Beantwoording Kamervragen seizoensondernemers en de TVL, nr. DGBI-O / 21085751, Ministerie EZK, 2 april 2021 en Beantwoording Kamervragen over fraude met TVL-subsidie, nr. DGBI-O / 21064131, 7 april 2021
Geef een reactie