De rechtbank is van oordeel dat de inspecteur de verlengde navorderingstermijn niet kan toepassen. Er is namelijk geen sprake van in het buitenland opgekomen winstbestanddelen. Er is sprake van in Nederland opgekomen winstbestanddelen.
Een Nederlandse moedermaatschappij maakte deel uit van een fiscale eenheid. Binnen de fiscale eenheid werd gebruikgemaakt van een in België gevestigde vof . Die vof verleende factoringsdiensten aan de dochtervennootschappen van de fiscale eenheid in Nederland. Vanwege diverse berichtgeving in de Belgische media betreffende ‘LuxLeaks’, heeft de Belastingdienst navorderingsaanslagen vennootschapsbelasting opgelegd. De navorderingsaanslagen zijn opgelegd vanwege de betaalde fees voor de factoringsdiensten van de Belgische vof.
Het geschil bij de rechtbank
Bij Rechtbank Noord-Holland is in geschil of de Belastingdienst de navorderingsaanslagen wel kan opleggen. De reguliere navorderingstermijn van vijf jaar is namelijk verstreken. De vraag is of de verlengde termijn van toepassing is.
Geen sprake van in het buitenland opgekomen winstbestanddelen
De rechtbank heeft onderzocht waarom de wetgever de verlengde navorderingstermijn heeft ingevoerd. De reden is het gebrek aan toereikende controlemogelijkheden van de fiscus voor inkomens- of vermogensbestanddelen die in het buitenland opkomen. Daarvan is in dit geval geen sprake. De betaalde factoring fees aan de Belgische vof zijn integraal opgenomen in de jaarrekeningen. Ze zijn ook opgenomen in de aangiften vennootschapsbelasting. Ook de RPA overeenkomst en de maandelijkse facturen van de factoring fees van de Belgische vof, de bankafschriften en de transfer-pricing documentatie van de factoring fees zijn steeds in de Nederlandse administratie van de fiscale eenheid aanwezig. De fees zijn vanuit Nederland betaald en de Belastingdienst heeft altijd de gegevens betreffende de fees kunnen onderzoeken. Deze zijn namelijk altijd in de administratie aanwezig geweest.
Navorderingsaanslagen vernietigd
Het voorgaande maakt volgens de rechtbank dat geen sprake is van in het buitenland opgekomen winstbestanddelen, maar van in Nederland opgekomen winstbestanddelen. De rechtbank vernietigt daarom de navorderingsaanslagen vennootschapsbelasting. Vanwege de lange behandelingsduur kent de rechtbank ook nog een vergoeding toe voor immateriële schade.
Online workshop transfer pricing in het mkb
Tijdens deze interactieve online workshop laten TP-specialisten Monica Erasmus en Joris Nijhuis aan de hand van diverse casusposities zien wanneer het voor dga’s, familiebedrijven en gelieerde vennootschappen van belang is zakelijke verrekenprijzen te hanteren. Hoe zit met de zakelijkheid van geldleningen? Wat doen we met ontwikkelde IP? En hoe stelt u vervolgens vast wat een zakelijke vergoeding is voor een geldlening of ontwikkelde IP?
Geef een reactie