De politie vraagt watersporters op het Veerse Meer om een seintje te geven als ze een opvallend duur jacht zien varen. “Verdachte boot gezien? Tip ons!” staat in het bericht.
De politie Zeeland-West-Brabant zet de actie in om bijvoorbeeld jachten en waterscooters op te sporen die met misdaadgeld zijn betaald. Het is voor zover bekend de eerste keer dat het publiek wordt gevraagd om informatie over watersporters te delen met de politie
Maar wanneer is een boot verdacht? Dat is vaak een onderbuikgevoel aldus de politie. Volgens onderzoekers bij de politie zijn boten een geliefd middel onder criminelen om geld wit te wassen. Een waterdicht systeem voor de registratie van jachten ontbreekt op dit moment. De HISWA, de ondernemersorganisatie voor de watersport, pleit al langer voor een dekkend registratiesysteem om gesjoemel en criminaliteit te voorkomen.
Weinig animo
Met etnisch profileren heeft de actie niets te maken, aldus de politiewoordvoerder. “Soms kloppen dingen gewoon niet. Dat voel je dan aan je water. Of iemand een erfenis heeft gekregen, zie je inderdaad niet, maar wij doen natuurlijk nog wel onderzoek nadat een melding is gedaan.”
Maar bootbezitters hebben weinig zin om eigenaren aan te geven die met een grote boot varen zo bleek. ‘Ik kan op het water toch niet in iemands portemonnee kijken?’, is een regelmatig gehoorde reactie in de havens.
Bron: Omroep Zeeland, 15 mei 2021
Online cursus ontnemen en witwassen
Tijdens deze specialisatiecursus behandelt de docent de theorie rondom ontnemen en witwassen zowel vanuit het perspectief van de advocaat als de advocaat-generaal . Naast actualiteiten en recente jurisprudentie wordt vooral aandacht besteed aan de toepassing van wet- en regelgeving en de gevolgen van jurisprudentie voor de strafrechtpraktijk.
Geef een reactie