Een groep van ongeveer duizend ondernemers valt nog steeds buiten de boot bij de steunmaatregelen. Een oplossing duurt veel te lang, vindt ondernemersorganisatie ONL.
Een beperkte groep heeft door een ongelukkige omstandigheid als onder andere ziekte, brand of verbouwing geen omzet behaald in 2019. Doordat de coronamaatregelen generiek zijn ingevuld met 2019 als referentiekader hebben deze ondernemers geen gebruik kunnen maken van de TVL. Door vaak pure pech vallen deze ondernemers buiten de boot. Hans Biesheuvel van ONL: ‘Dit zijn juist de ondernemers die de steun heel hard nodig hebben’.
Nog geen euro steun
Eén van de ondernemers die naar eigen zeggen ‘nog geen euro steun’ heeft ontvangen is een ondernemer die eind 2019 een bowlingcentrum opende. Na een verbouwing zou dat in maart 2020 de deuren openen, maar door de lockdown ging dat niet door. Van zijn gemeente (Beverwijk) ontvangt hij ook geen steun. De Tweede Kamer heeft al een aantal keer bij het kabinet aangedrongen op een oplossing voor de ondernemers die tussen de wal en het schip vallen. Maar volgens het kabinet is maatwerk simpelweg niet mogelijk, omdat de uitvoeringsinstanties dat niet aan kunnen. Een aanpassing waar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wel aan werkt, is om ondernemers zelf te laten kiezen hoe ze hun omzetverlies berekenen om voor steun in aanmerking te komen: ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019 óf het derde kwartaal van 2020. Maar volgens Biesheuvel is dat een doekje voor het bloeden, omdat het ministerie ondernemers niet met terugwerkende kracht wil compenseren. “Leuk dat ze dan nu over het tweede kwartaal wel wat geld krijgen, maar de grootste schade is al geleden.”
Bron: Eenvandaag, 15 mei 2021
Online cursus staken van de onderneming, turboliquidatie, WHOA
In welke situatie geldt de gewone liquidatieprocedure, wanneer de turboliquidatie procedure en wanneer moet een faillissement aangevraagd worden. En hoe kan een WHOA liquidatie akkoord helpen om een faillissement te voorkomen en de rechtspersoon netjes te liquideren. De turboliquidatie lijkt een aantrekkelijke ontbindingsmogelijkheid, maar is niet risicoloos. De docent staat stil bij de positie van de onbetaald gebleven schuldeisers na (turbo)liquidatie, alsmede de positie van het bestuur en de aansprakelijkheidsrisico’s.
Geef een reactie