Er is nog veel onduidelijk over de oorsprong en context van een FSV-registratie schrijft staatssecretaris Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer. Bij een groot deel van de geregistreerde personen is de reden niet meer te achterhalen.
Op dit moment voert de Belastingdienst een analyse uit over of en hoe de reden van registratie is opgenomen in FSV en in welke mate deze op individueel niveau is aan te geven. Pas wanneer deze analyse is afgerond, wordt het mogelijk de mensen te informeren over de reden waarom ze zijn opgenomen. Omdat de oorsprong en de context van een registratie in FSV niet systematisch en uniform werden vastgelegd, wordt dit na de zomer. Het is nu al wel duidelijk dat de reden voor opname in FSV voor een groot deel van de geregistreerde mensen niet meer te achterhalen is. Zo is een significant deel (ca. 100.000) van de registraties afkomstig uit oudere applicaties. Bij het overzetten van deze registraties naar FSV is de oorsprong niet herleidbaar vastgelegd. Ook voor veel nieuwere registraties is er geen bruikbare bron, bijvoorbeeld als er ‘overig’ is ingevuld. Als dit het geval is, wordt dit gemeld aan deze mensen. Tenslotte zijn er situaties waarin het noemen van de reden van de registratie een risico voor derden oplevert, zoals wanneer een burger een tip heeft gegeven, of wanneer een overheidsinstantie in het kader van een onderzoek fiscale gegevens (niet gegevens uit FSV zelf) opvroeg bij de Belastingdienst. De mensen aan wie de reden wel verteld kan worden, krijgen na de zomer een tweede brief. Zelf actie nemen is niet nodig. Wie dat wil, kan in de tussentijd al een inzageverzoek doen dat de Belastingdienst zo snel mogelijk zal behandelen.
De Belastingdienst onderzoekt of en zo ja, in welke mate, gegevens uit FSV met een aantal samenwerkingsverbanden zijn gedeeld. Het is nog onduidelijk in hoeverre dit op individueel niveau mogelijk is, aangezien gegevens vaak zijn vernietigd op grond van wettelijke verplichtingen.
Geef een reactie