Er is grote verontwaardiging in de Tweede Kamer over het uitkeren van flinke bonussen door Booking.com. Ook minister Koolmees is vol onbegrip maar juridisch is er niets aan te doen zo bleek tijdens een debat over coronasteun. De Kamer heeft ook om langer uitstel betaling van belasting gevraagd in een motie.
Vorige week werd bekend dat door een regelverandering het Amerikaanse bestuur van Booking.com in totaal zo’n € 26 miljoen aan bonussen kon bijschrijven, met name in de vorm van aandelenpakketten. In het eerste steunpakket golden nog geen nadere voorwaarden over uitkering van bonussen en dividend. Het kabinet doet nu een beroep op het bedrijf (en andere bedrijven) die vorig jaar onnodige staatssteun kregen om dat geld terug te storten Op het ministerie van Financiën is berekend dat een flink deel van de coronasteun waarschijnlijk terechtkwam bij bedrijven die dat niet nodig hadden. Dat bleek uit een analyse van het economenblad ESB. Volgens hun berekeningen is in 20 van de 29 sectoren meer dan de helft van de ernstige omzetverliezen vermoedelijk niet te wijten aan de coronacrisis.
Solidariteitsheffing in Belastingplan 2022?
Koolmees praat met een vertegenwoordiging van het bedrijfsleven over de morele terugstortplicht. Er zijn inmiddels ook bedrijven die ontvangen bedragen aan steun hebben teruggestort. Het CDA stelt voor om bedrijven die in de coronacrisis winst hebben gemaakt een solidariteitsheffing op te leggen als bijdrage aan de steun voor noodlijdende bedrijven. PvdA, GroenLinks en SP steunen dit plan maar de VVD is tegen. Minister van Financiën Hoekstra gaat de mogelijkheden van een solidariteitsheffing onderzoeken voor het Belastingplan 2022.
Langer uitstel van betaling belastingen in motie
Verder bleek dat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat bedrijven pas vanaf 1 oktober weer aan hun nieuwe belastingverplichtingen moeten voldoen. Een motie over langer uitstel van betaling is ingediend. Hier wordt nog over gestemd.
Bron: FD, 2 juni 2021
Geef een reactie