Bij een controle van de gegevens voor de werknemersverzekeringen in de aangiften loonheffingen heeft de Belastingdienst verschillen geconstateerd bij een aantal werkgevers. De gegevens in deze aangiften wijken af van de informatie die bij de Belastingdienst bekend is. De Belastingdienst stuurt een brief bij afwijkingen.
De Belastingdienst verzoekt in deze brief de aangiften loonheffingen te corrigeren of om een verklaring te geven voor de vastgestelde verschillen. Het gaat om de loonaangiften over de eerste drie tijdvakken van 2021. Dit geldt zowel voor maand- als vierwekenaangiften.
Gegevens controleren
Als de werkgever de aangiften niet heeft gecorrigeerd, is het verstandig aan de hand van het overzicht bij de brief te controleren of de gegevens voor de werknemersverzekeringen goed zijn ingevuld in de aangiften. Kloppen de aangiften, stuur dan een e-mail met een verklaring voor de vastgestelde verschillen. Is een aangifte niet goed ingevuld, corrigeer deze dan zo snel mogelijk. In dat geval hoeft de werkgever de Belastingdienst niet te mailen.
Is een of meer aangiften wel gecorrigeerd, ga dan na of de gegevens in de aangiften na de correcties overeenkomen met de verwachting van de Belastingdienst. Zijn er nog steeds verschillen? Mail dan een verklaring voor de verschillen of corrigeer de aangifte(n) nog een keer. Komen de gegevens na de correcties met die van de Belastingdienst overeen, dan is het niet nodig actie te ondernemen.
De gegevens voor de werknemersverzekeringen gaan naar de polisadministratie van UWV, samen met alle andere werknemersgegevens uit de aangifte loonheffingen. Ongeveer 800 instanties en organisaties maken gebruik van de polisadministratie en vertrouwen op de juistheid ervan.
UWV heeft de gegevens uit de polisadministratie nodig om de hoogte van uitkeringen vast te stellen. De Belastingdienst gebruikt deze gegevens voor het toekennen van toeslagen en de vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting. Meer informatie staat in de brief.
Bron: Forum Fiscaal Dienstverleners, 14 juni 2021
Leergang loonheffing
Kennis en begrip van wet- en regelving rondom loonheffing is onmisbaar, niet alleen voor advisering aan de dga over zijn eigen (fictieve) loon maar ook voor advisering rondom het loon van werknemers en gerelateerde zaken zoals de werkkostenregeling, auto van de zaak, inleners- en ketenaansprakelijkheid en arbeid over de grens.
Geef een reactie