Nederland is voorstander van het nieuwe G7-akkoord over internationale winstbelasting. Dit schrijft staatssecretaris Vijlbrief in een brief over de herziening van het internationale belastingsysteem. Het levert ook geld op zei de bewindsman in Nieuwsuur.
In het Inclusive Framework (IF) georganiseerd door de OESO wordt gewerkt aan een herziening van het internationale belastingsysteem. Pijler 1 gaat over een gemeenschappelijke aanpak voor het aanpassen van de regels over belastbare aanwezigheid en winsttoerekening in de winstbelasting. Pijler 2 ziet op het waarborgen dat internationaal opererende bedrijven altijd ten minste een minimumniveau aan belasting betalen.
Het IF zal op 30 juni en 1 juli 2021 vergaderen over beide pijlers. Het IF zet erop in om tijdens deze vergadering overeenstemming te bereiken over de beide pijlers. Op 9 en 10 juli 2021 volgt een vergadering van de G20. De G20 zal dan worden gevraagd de uitkomsten van het IF te steunen. Vijlbrief is hoopvol gestemd over de uitkomst.
Richtlijnvoorstellen Europese Commissie
Het IF kan geen bindende wetgeving vaststellen. Als een akkoord wordt bereikt in IF-verband, zullen de landen van het IF de afspraken nog moeten implementeren. Op basis van de uitkomsten binnen het IF zal de Europese Commissie met richtlijnvoorstellen komen om deze wereldwijde oplossingen te implementeren in de nationale wetgeving van EU-lidstaten. Op deze manier wordt er een gelijk speelveld gecreëerd binnen de EU over de precieze toepassing en wordt er verzekerd dat de implementatie voldoet aan het EU-recht in den brede (zoals de EU verdragsvrijheden). Daarnaast zal de Europese Commissie naar verwachting medio juli 2021 een richtlijnvoorstel publiceren over een zogenaamde ‘digital levy’. De Europese Commissie zal voorstellen om de digital levy als eigen middel in te zetten. Daarbij wil de Europese Commissie het voorstel van de digital levy zo vormgeven dat het los staat van de uitkomsten binnen het IF van de OESO over Pijler 1 en Pijler 2.
Nederland zal met een positieve en constructieve houding deelnemen aan de vergadering van het IF. Dit betekent dat de inzet van Nederland erop gericht zal zijn om tot overeenstemming te komen over de beide pijlers.
Er komt meer geld binnen
In Nieuwsuur gaf Vijlbrief aan dat er door het nieuwe akkoord ‘meer geld binnenkomt’. Hoeveel dat precies is kan hij nog niet zeggen. Vijlbrief is er niet bang voor dat grote bedrijven wegtrekken, omdat het nieuwe tarief voor de meeste bedrijven volgens hem wel haalbaar is. Dat grote bedrijven door het akkoord meer belasting zullen gaan betalen, is volgens Vijlbrief geen slecht nieuws. De digitax kan nog wel een struikelblok vormen. Amerika wil hier, in het zicht van het nieuwe akkoord, vanaf. Europa is er juist een voorstander van. Een wereldwijd minimumtarief voor de winstbelasting van bedrijven zou ongeveer 150 miljard dollar aan extra inkomsten opleveren voor overheden verspreid over de hele wereld berekende de OESO onlangs.
Geef een reactie