Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft het voorontwerp online oprichting besloten vennootschappen ter consultatie voorgelegd. Het voorontwerp implementeert EU richtlijn 2019/1151 en wijzigt Boek 2 BW en de Wet op notarisambt.
Door het voorstel wordt het mogelijk bv’s online op te richten. De notariële oprichtingsakte kan op afstand op elektronische wijze worden verleden. Verschijnen voor de notaris kan via beeldverbinding in plaats van fysiek, tenzij er vermoeden bestaat van identiteitsfraude of twijfel over de handelingsbekwaamheid van de oprichter. Voor het digitaal oprichten van een bv dient men te beschikken over een (Europees) elektronisch identificatiemiddel met betrouwbaarheidsniveau hoog. Is het identificatiemiddel uitgegeven door een andere Europese lidstaat dan moet het identificatiemiddel zijn erkend ten behoeve van grensoverschrijdende authenticatie.
Nederland heeft er bewust voor gekozen de digitale oprichting van een bv centraal te stellen. Digitalisering stopt niet bij landsgrenzen en differentiatie naar de nationaliteit van de oprichters leidt tot een moeilijk werkbaar stelsel. De attractiviteit van Nederland als vestigingsland is hiermee gebaat. Iedereen die in Nederland online een vennootschap wil oprichten moet voldoen aan de vereisten daarvoor. Als blijkt dat de elektronische oprichting van de bv goed loopt, kan de online oprichtingsprocedure worden uitgebreid naar andere vennootschapsvormen.
Het ministerie van Justitie en Veiligheid verwacht dat de richtlijn en daarmee het voorstel positieve economische gevolgen heeft, omdat online oprichting van bv’s mogelijk wordt gemaakt. De meer technische praktijkdetails worden bij verordening door de publiekrechtelijke beroepsorganisatie (KNB) vastgesteld. Het is de notaris die een bepaalde digitale vorm van dienstverlening moet aanbieden, waar burgers en bedrijven dan gebruik van kunnen maken.
Toekomst
De richtlijn wijzigt een aantal bepalingen met betrekking tot het gebruik van digitale instrumenten en processen in het kader van het vennootschapsrecht en voegt daaraan bepalingen toe inzake de online oprichting van vennootschappen, de online registratie van bijkantoren en de online indiening van documenten en informatie door vennootschappen en bijkantoren. De richtlijn bevat daarnaast een bepaling over bestuursverboden en de uitwisseling van informatie daarover tussen lidstaten.
De bepaling over bestuursverboden, de bepaling over de oorsprong en integriteit van online ingediende documenten en de bepaling over het machineleesbaar en doorzoekbaar maken van documenten die worden ingediend als onderdeel van de oprichting van een vennootschap, de registratie van een bijkantoor of van indiening van informatie door een vennootschap of een bijkantoor, moeten uiterlijk op 1 augustus 2023 in wetgeving zijn omgezet. Hiervoor is een wijziging van het Handelsregisterbesluit 2008 en het Financieel besluit handelsregister 2014 nodig.
Er kan tot 12 juli 2021 op de internetconsultatie worden gereageerd.
Geef een reactie