Door invoering van de nieuwe kleineondernemingsregeling per 1 januari 2020 zijn de btw-regels voor eigenaren van zonnepanelen complexer geworden. Na een brief en een consultatie van Vereniging Eigen Huis heeft de staatssecretaris versoepelingen aangekondigd.
Vanaf 1 januari 2020 is het voor eigenaren van zonnepanelen, die stroom terug leveren aan hun energiemaatschappij, verplicht zich als btw-ondernemer bij de Belastingdienst aan te melden. Na aanmelding krijgt de houder van zonnepanelen een aangiftebiljet omzetbelasting van de Belastingdienst. In deze aangifte kan de eigenaar van de zonnepanelen zijn in rekening gebrachte btw terugvragen. Wel moet hij een forfaitaire opbrengst van zijn zonnepanelen als omzet aangeven. Wenst de zonnepanelenhouder maar een keer aangifte omzetbelasting te doen? Dan moet hij op het aanmeldformulier de keuze voor de kleineondernemingsregeling (KOR) maken en uiterlijk vier weken voor het einde van het jaar naar de Belastingdienst verzenden. Schaft iemand in de periode 3 december tot 1 januari zonnepanelen aan? Dan kan hij nooit tijdig een beroep op de Kleineondernemingsregeling doen en moet hij minimaal twee keer aangiften omzetbelasting doen.
Vervallen registratieplicht
Staatssecretaris Vijlbrief heeft twee versoepelingen aangekondigd voor particuliere zonnepanelenhouders. De eerste versoepeling is het vervallen van de verplichting zich als ondernemer voor de btw aan te melden. Deze versoepeling werkt terug tot 1 januari 2020. Deze versoepeling is gunstig voor de eigenaren die de teruggave btw niet op vinden wegen tegen de administratieve lasten die door het ondernemerschap voor de btw ontstaan. Ook voor kopers van huizen met zonnepanelen is dit gunstig. Deze kopers hebben geen recht op teruggave, maar moeten wel de btw aangeven.
Voorkomen dubbele aangiften
De tweede versoepeling geldt voor zonnepaneelhouders die tussen 3 december en 1 januari panelen aanschaffen. Zij hoeven in het vervolg maar één keer aangifte te doen. Het besluit van 16 december 2020 is nu aangepast, zie ‘Versoepeling toepassing vrijstelling kleine ondernemers‘. In de praktijk ontstond voor deze groep een fiscale ongelijkheid. Zij ontvingen namelijk pas in de laatste maand van het jaar de btw-factuur. Waardoor het voor hen onmogelijk werd om zich vier weken van tevoren verplicht aan te melden voor de KOR. Hierdoor ontvingen deze zonnepaneelhouders in het nieuwe kalenderjaar opnieuw een btw-aangifte en moesten zij dus dubbel betalen.
Bron: VEH, 22 juni 2021
Geef een reactie