Ontvangt een inwoner van België een lijfrente uit Nederland? Dan is deze mogelijk ook in Nederland belast. Dat is onder meer het geval als de opbouw van de lijfrente fiscaal gefaciliteerd in Nederland heeft plaatsgevonden en België de uitkering voor minder dan 90% in de belastingheffing betrekt.
Een gepensioneerde man woonde in België en genoot Nederlandse pensioen- en lijfrente-uitkeringen. Op enig moment ontving de inspecteur vanuit België informatie over de fiscale behandeling in België van de inkomsten van de man. Die informatie was voor de inspecteur aanleiding navorderingsaanslagen op te leggen voor de ontvangen lijfrente-uitkeringen.
Uit België verkregen informatie vormt nieuw feit
Bij Rechtbank Zeeland-West-Brabant is in geschil of de inspecteur navorderingsaanslagen kon opleggen en of Nederland volgens het belastingverdrag kon heffen over de lijfrente-uitkeringen. De rechtbank is van oordeel dat de uit België verkregen informatie over de fiscale behandeling van de uitkeringen een nieuw feit vormt. Dat nieuwe feit rechtvaardigt navordering. Bovendien hoefde de inspecteur volgens de rechtbank niet te beseffen dat de lijfrente-uitkeringen ook in Nederland belast zouden zijn. De hoofdregel is namelijk belastingheffing in België. De inspecteur was niet tot een nader onderzoek gehouden. De niet-onwaarschijnlijke mogelijkheid bestond dat de aangiften van de gepensioneerde man juist waren.
Heffingsrecht volgens het belastingverdrag met België
Volgens de rechtbank wijst het belastingverdrag met België het heffingsrecht over de lijfrente-uitkeringen toe aan Nederland. Opbouw van de lijfrente was fiscaal gefaciliteerd. De lijfrente-uitkeringen worden in België voor minder dan 90% in de belastingheffing betrokken. En jaarlijks ontving de man meer dan € 25.000 bruto aan lijfrente-uitkeringen uit Nederland.
Verdrag: art. 18 belastingverdrag met België
Geef een reactie