Naar aanleiding van kritiek op de afhandeling van een aangifte erfbelasting laat de Staatssecretaris van Financiën weten dat een vooraf ingevulde aangifte erfbelasting er niet inzit.
Naar aanleiding van de afhandeling van zijn aangifte erfbelasting had een erfgenaam een e-mail naar de Commissie voor Financiën gestuurd. Daarin kaartte hij de volgende pijnpunten aan:
- De aangifte erfbelasting zou meer moeten lijken op de inkomstenbelasting. Zo zou men moeten kunnen aangeven of iemand nog vruchtgebruik heeft. Ook zou de fiscus in het aangiftebiljet moeten vragen of de overledene weduwe of weduwnaar was. Men zou ook moeten kunnen aangeven dat al een deel van de verschuldigde erfbelasting is betaald.
- Als er sprake is van een testament, moet de ambtenaar deze doornemen.
- De aanslag moet kloppen, aangezien de meeste nabestaanden niet geschoold zijn om te controleren of de aanslag klopt.
- De communicatie moet op een niveau zijn dat iedere Nederlander snapt wat de Belastingdienst bedoelt. Dat is nu niet het geval.
- Omdat het systeem van de Belastingdienst bijhoudt wanneer erfgenamen bezwaar maken, zou een brief aan de erfgenamen moeten vermelden dat de inspecteur het niet-betwiste deel heeft ontvangen. Vervolgens dient de inspecteur aan te geven dat hij na de uitspraak de eindrekening opstelt.
- Als de executeur van het testament alles regelt, zou hij ook de brieven moeten krijgen en dan in afschrift naar de nabestaanden. Dat scheelt veel frustratie bij de nabestaanden.
Geen vooraf ingevulde aangifte
De staatssecretaris stelt dat de Belastingdienst geregeld verbeteringen aanbrengt in de aangifteformulieren. Vanaf 2021 is het bijvoorbeeld mogelijk aan te geven dat iemand een recht van vruchtgebruik heeft verkregen. Maar een vooraf ingevulde aangifte erfbelasting zit er niet in. Bij de erfbelasting ontbreekt immers een jaarlijks terugkerend patroon met vaste momenten voor alle aangiften.
Fout bij opstellen aanslag
De staatssecretaris bevestigt dat de ambtenaar van de Belastingdienst het testament moet raadplegen. Bij de desbetreffende afhandeling is daarbij echter een fout gemaakt. De staatssecretaris betreurt dan ook dat niet meteen een juiste aanslag is opgelegd.
Communicatie met de nabestaanden
Verder stelt de staatssecretaris dat de Belastingdienst met gerichte informatie op zijn website zo goed mogelijk probeert tegemoet te komen aan de complexiteit van de aangifte erfbelasting. Ook wijst hij erop dat nabestaanden vragen kunnen stellen aan de Belastingtelefoon. De Belastingdienst herkent bovendien de behoefte aan meer integrale communicatie over vorderingen. Een actueel en toegankelijk vorderingenoverzicht zou daarbij bijvoorbeeld helpen. De fiscus werkt aan verbeteringen op dit punt. Ten slotte wijst de staatsecretaris erop dat men in de aangifte erfbelasting kan kiezen tussen verzending van de aanslagen naar de executeur of verzending van de eigen aanslag naar iedere erfgenaam. De Belastingdienst zal de mogelijkheid onderzoeken om post aan de executeur in afschrift aan de nabestaanden te sturen.
Wet: art. 38 SW
Bron: Ministerie van Financiën 29 juni 2021, kenmerk 2021-0000032204
Geef een reactie