Minister Koolmees laat weten dat gemeenten huishoudens in financiële nood ruimhartiger ondersteunen. Dit schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer. Maar er is nog steeds weinig vraag naar de regeling.
De TONK-regeling werd minder vaak aangevraagd dan gedacht en bovendien verschilde de hoogte van de financiële tegemoetkoming sterk per gemeente. Bekendheid en budget moesten omhoog. Het kabinet verdubbelde het budget naar € 260 miljoen.
Veel gemeenten passen regeling aan
Uit een enquête van Divosa blijkt dat veel gemeenten de regeling in hun gemeente hebben aangepast of dat voornemens zijn te gaan doen. Bijvoorbeeld door het ophogen van de uitkering of het laten vervallen van de vermogenstoets. Minister Koolmees schrijft dat gemeenten zich inspannen om mensen te bereiken die mogelijk geholpen kunnen worden met de TONK, door mensen die eerder een aanvraag deden actief opnieuw te benaderen en door de aanvraagprocedures te vergemakkelijken.
De TONK-regeling is, net als de andere regelingen uit het steunpakket, verlengd tot en met 30 september van dit jaar. Volgens de Landelijke Cliëntenraad is de drempel om de regeling aan te vragen nog steeds hoog.
Bron: Kamerbrief voortgang TONK, Ministerie SZW, 12 juli 2021, nr. 2021-0000107690
Online cursus afwikkeling corona steunmaatregelen (mkb)
Eind juni is aangekondigd dat diverse corona steunmaatregelen in septemer zullen aflopen. Vanaf 1 oktober 2021 moet men weer op tijd voldoen aan nieuwe betalingsverplichtingen. Gelukkig hebben de ruimhartige steunmaatregelen de meeste Nederlandse ondernemers overeind gehouden, maar nu is het aan u als adviseur om uw klanten weer terug op eigen benen te helpen. Veel ondernemers moeten immers nog schulden of teveel ontvangen subsidies terugbetalen. Wat zijn de gevolgen voor uw klanten?
Geef een reactie