Bevat het bezwaarschrift van een belastingplichtige ook een verzoek om uitstel van betaling? Dan mag de overheid geen aanmaningskosten in rekening brengen zolang het verzoek om uitstel nog in behandeling is.
Een man was op 23 september 2019 in bezwaar gegaan tegen een tweetal naheffingsaanslagen parkeerbelasting. In zijn bezwaarschrift vroeg hij ook om uitstel van het volledige bedrag van de naheffingsaanslagen. De gemeente bracht de man op 14 oktober 2019 € 7 aan aanmaningskosten per naheffingsaanslag in rekening. Op 10 december 2019 verklaarde de gemeente de bezwaren van de man ongegrond. Maar de man had wel uitstel van betaling gekregen tot 20 december 2019. Hij ging vervolgens in beroep tegen de aanmaningskosten.
Geen invorderingsmaatregelen
Rechtbank Noord-Nederland constateert dat in dit geval het invorderingsbeleid van de gemeente in beginsel de Leidraad Invordering 2008 inzake de rijksbelastingen volgt. Op grond van deze leidraad neemt de ontvanger tijdens de behandeling van een verzoek geen invorderingsmaatregelen. Een uitzondering geldt als er aanwijzingen zijn dat het achterwege laten van invorderingsmaatregelen de belangen van de Staat kunnen schaden. Maar deze uitzondering doet zich volgens de rechtbank in deze zaak niet voor. De man heeft echter nadrukkelijk om uitstel van betaling gevraagd. Daarom had de gemeente tijdens de behandeling van dat verzoek de man geen aanmaningskosten in rekening mogen brengen. Dat de man in zijn bezwaarschrift om uitstel van betaling had gevraagd, doet daar niets aan af. De rechtbank vernietigt dan ook de beschikkingen met betrekking tot de aanmaningskosten.
Geef een reactie