Als een ondernemer het advies van zijn accountant of belastingadviseur niet wil opvolgen, moet de adviseur wijzen op de risico’s van het negeren van het advies. Anders kan de ondernemer zijn adviseur later aansprakelijk stellen voor de geleden schade.
Een man dreef een eenmanszaak waarin hij gerbils fokte en een webshop in gerbilbenodigdheden exploiteerde. Hij verkocht zijn producten ook aan afnemers in België die niet btw-plichtig waren. In 2016 vroeg zijn accountant aan de ondernemer wat zijn omzet was in België. In dat jaar moesten ondernemers namelijk over afstandsverkopen de btw afdragen van het land van de afnemer als zij een bepaalde omzetgrens overschreden. De ondernemer gaf aan over de grens te zitten maar niet te weten hoe hoog zijn Belgische omzet precies was. Hij voelde er niets voor om met betrekking tot zijn gehele omzet bij te houden welk deel uit België kwam en welk deel niet. Op 8 november 2019 legde de Belgische belastingdienst de ondernemer een naheffingsaanslag omzetbelasting over 2015 – 2017 op inclusief boetes en nalatigheidsrente. De ondernemer beëindigt daarop zijn samenwerking met zijn accountant.
Accountant is aansprakelijk voor 20% van de schade
Bovendien stelt hij zijn accountant aansprakelijk voor de geleden schade. De ondernemer verwijt zijn accountant dat hij geen aangifte omzetbelasting in België heeft gedaan. Ook had de accountant moeten aandringen om zijn advies op te volgen. Hof Den Haag stelt de ondernemer gedeeltelijk in het gelijk. De ondernemer heeft niet de gegevens overlegd waarmee de accountant tijdig de btw-aangifte in België had kunnen doen. Dat is de accountant niet aan te rekenen. Maar hij heeft wel te laks gereageerd op de onwilligheid van de ondernemer om in België aangifte omzetbelasting te doen. Volgens het hof had de accountant meer moeten aandringen en op zijn minst moeten wijzen op de risico’s van boetes en nalatigheidsrente. Daarom is de accountant aansprakelijk voor 20% voor de geleden schade. De overige 80% komt voor rekening van de ondernemer.
Wet: art. 101 Boek 6 BW en art. 5a Wet OB 1968
Zelf advieskansen signaleren
Wil jij ook proactieve adviessignaleringen gebaseerd op jouw klantdata? Én zelf queries opstellen om zo jouw eigen adviessignaleringen te genereren? Met onze unieke query builder combineer je fiscale-, CRM-, advies- en binnenkort ook boekhoud- en loondata. Zo genereer je snel en gemakkelijk een overzicht van advieskansen waarop jij actie kunt ondernemen.
Meer weten? We vertellen je graag meer in onze kosteloze demo op 6 oktober van 12:30 tot 13:00.
Geef een reactie