Belastingadviseurs die geruime tijd onjuiste aangiftes indienen voor hun cliënten, riskeren dat de strafrechter hen een tijdelijk beroepsverbod oplegt.
Het Openbaar Ministerie (OM) legde een belastingadviseur ten laste dat hij schuldig was aan het plegen van belastingfraude. Deze fraude bestond uit het indienen van onjuiste aangiftes van cliënten in de periode van 1 januari 2013 tot en met 1 mei 2017. Daarnaast zou hij in de periode van 1 januari 2013 tot 29 mei 2018 ook onjuistheden hebben opgegeven in zijn eigen aangiftes. Door deze handelingen is volgens het OM te weinig belasting geheven. De advocate van de man werpt tegen dat in deze situatie een uitsluiting van strafvervolging geldt vanwege een samenloop met fiscaal recht en strafrecht. Rechtbank Amsterdam merkt echter op dat deze strafuitsluiting niet aan de orde is in het geval de verdachte valse stukken zelf opstelt.
Op zijn minst voorwaardelijke opzet
Vervolgens maakt de rechtbank aan de hand van getuigenverklaringen van enkele cliënten van de belastingadviseur op dat hij inderdaad opzettelijk onjuiste aangiftes heeft ingediend. De adviseur heeft aftrekposten opgevoerd waarvoor hij geen enkele onderbouwing kon geven. Daardoor is op zijn minst sprake van voorwaardelijke opzet. Bovendien was sprake van zo’n nauwe en bewuste samenwerking met de cliënt, dat de adviseur als medepleger is aan te merken. Verder oordeelt de rechtbank dat de adviseur in zijn eigen aangifte een inkomen van nihil had opgegeven terwijl hij wist dat hij inkomsten had genoten. De rechtbank gaat ervan uit dat de belastingadviseur de Belastingdienst voor zo’n € 108.000 heeft benadeeld. Al met al ziet de rechtbank voldoende redenen om de belastingadviseur:
- te veroordelen tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar;
- een taakstraf op te leggen van 180 uren, te vervangen door 90 dagen hechtenis; en
- een beroepsverbod op te leggen voor de duur van drie jaren.
Wet: art. 69 AWR en art. 225 WvSr
Bron: Rechtbank Amsterdam 16 juni 2022 (gepubliceerd 29 juni 2022), ECLI:NL:RBAMS:2022:3599, 13-845043-18
Geef een reactie