Een belastingadviseur die voor een cliënt in bezwaar is gegaan tegen de box 3-heffing over 2017 en 2018, maar niet voor latere jaren, schendt mogelijk zijn zorgplicht.
Een accountants- en belastingadvieskantoor heeft met een beroep op het Kerstarrest (NTFR 2022/37) voor een cliënt bezwaar gemaakt tegen de vermogensrendementsheffing over de jaren 2017 en 2018. Het advieskantoor heeft geen bezwaarschriften ingediend tegen de vermogensrendementsheffing voor 2019 en 2020. De cliënt meent dat het advieskantoor daarmee zijn zorgplicht heeft geschonden en start een civiele beroepsprocedure. Rechtbank Rotterdam neemt daarbij in aanmerking dat het belastingadvieskantoor de mogelijkheid om bezwaar tegen de vermogensrendementsheffing te maken wel aan de cliënt heeft gesuggereerd. Dat ging geheel op eigen initiatief. Daarmee heeft het advieskantoor de lat voor zichzelf hoger gelegd. De cliënt mocht van het advieskantoor verwachten dat het vervolgens bleef handelen naar die hogere maatstaf. Het advieskantoor heeft dit nagelaten door niet ook voor de jaren 2019 en 2020 bezwaar in te dienen of op zijn minst deze mogelijkheid te bespreken met de cliënt. Het advieskantoor heeft daarmee zijn zorgplicht geschonden.
Beroep op eigen schuld
Het advieskantoor beroept zich vervolgens op eigen schuld van de cliënt. De rechtbank stelt vast dat het advieskantoor voor het indienen van de bezwaarschriften voor de jaren 2017 en 2018 geen afzonderlijke factuur aan de cliënt heeft gestuurd. Deze kosten zijn opgenomen in een verzamelfactuur. Dat de cliënt geen factuur had ontvangen voor het indienen van de bezwaarschriften voor de jaren 2019 en 2020, was voor hem geen reden om aan de bel te trekken. De rechtbank vindt wel dat de cliënt navraag had moeten doen naar de vermogensrendementsheffing over de jaren 2019 en 2020. Of de cliënt dit ook heeft gedaan, staat nog niet vast. Het advieskantoor zal moeten bewijzen dat de cliënt geen navraag heeft gedaan naar de jaren 2019 en 2020, wil zijn beroep op eigen schuld slagen. Daarom houdt de rechtbank zijn oordeel aan.
Massaal bezwaar plus
Verder wijst de rechtbank op de mogelijkheid dat door de momenteel aanhangige ‘massaal bezwaar plus-procedure’ niet-bezwaarmakers een gelijke behandeling krijgen als bezwaarmakers. In dat geval lijdt de cliënt geen schade door het feit dat het advieskantoor niet namens hem bezwaar heeft ingediend over de jaren 2019 en 2020. Deze mogelijkheid staat echter niet aan verwijzing naar een schadestaatprocedure in de weg.
Wet: art. 7:401 BW
Masterclass Box 3 – veilig door het overbruggingsstelsel
Wat moet je doen als adviseur voor je klanten? Wanneer is bezwaar zinvol? Hoe werkelijk rendement te berekenen? Voorkom dat je iets over het hoofd ziet, signaleer de pijnpunten, doorzie de valkuilen en loods je klanten optimaal en veilig door het overbruggingsstelsel heen. Hoe? Volg nu de cursus box 3 in overbruggingstijd.
Geef een reactie