Volgens advocaat en belastingdeskundige Gerard van Westen is de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) een stap in de goede richting, maar geen allesomvattende oplossing, zo is te lezen in het whitepaper Uniformering van het loonbegrip en loonsomheffing: wordt de loonadministratie eenvoudiger?, gepubliceerd door salaris- en HR-dienstverlener ADP.
Met de invoering van de WUL per 1 januari 2013 worden loonbelasting, premies volks- en werknemersverzekeringen en de bijdrage Zorgverzekeringswet over bijna dezelfde grondslag geheven. Wanneer aanvullende maatregelen uitblijven zullen hierdoor veel fiscale berekeningen die nu worden gedaan door de werkgever voor rekening komen van de werknemer bij aangifte IB, aldus Van Westen.
Van Westen stelt bovendien dat het niet mogelijk is om de verschillen tussen het premieloon en het fiscale loon geheel weg te nemen. Loon uit een vroegere dienstbetrekking en eindheffingloon blijven bijvoorbeeld uitgezonderd van het premieloon. Ook de uniformering van de grondslag voor bijdrage ZVW zal een nieuwe heffing nodig hebben om te slagen.
Van een eenvoudige loonadministratie kan volgens Van Westen sowieso geen sprake zijn zolang de loonbelasting voor politieke doeleinden wordt gebruikt. De uitvoering van politieke wensen zouden door accijnzen of subsidies moeten worden gestimuleerd en niet via de loonbelasting, aldus de belastingdeskundige. Hij stelt dan ook dat een belastingstelsel in een gecompliceerde maatschappij nooit echt eenvoudig zou kunnen worden.
Meer informatie: Whitepaper Uniformering van het loonbegrip en loonsomheffing
Geef een reactie