Hof Amsterdam bevestigt dat de werkzaamheden van de bezorgers bij Deliveroo B.V. onder de werkingssfeer vallen van de cao Beroepsgoederenvervoer.
Rechtbank Amsterdam oordeelde eerder al dat de bezorgers van Deliveroo B.V. bij dat bedrijf in dienst waren en onder de cao Beroepsgoederenvervoer vielen. Zie NTFR 2019/286 en ‘Arbeidsovereenkomst én cao van toepassing bij Deliveroo’. Deliveroo was in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak. Zij slaagde er niet in om het hof ervan te overtuigen dat geen sprake was van een dienstbetrekking. Zie ook NTFR 2021/777 en ‘Maaltijdbezorger in dienst bij Deliveroo B.V.’. Maar de eventuele toepassing van de cao was een andere zaak. Deliveroo stelt voor het hof ten eerste dat de rechter niet eens hoeft toe te komen aan de vraag of zij onder de werkingssfeer van de cao valt. Volgens Deliveroo valt zij namelijk niet onder de sector Beroepsgoederenvervoer. Maar het hof stelt dat het de vraag of de cao van toepassing is op Deliveroo uitsluitend moet beantwoorden worden aan de hand van de werkingssfeerbepaling in de cao.
Cao-norm
De cao-norm houdt in dat men aan een bepaling van een cao naar objectieve maatstaven een uitleg moet geven. In beginsel zijn daarbij de bewoordingen van die bepaling, gelezen in het licht van de gehele tekst van de cao, van doorslaggevende betekenis. Voor zover de bedoelingen van de partijen niet uit de opgenomen bepalingen zijn te halen, zijn zij niet doorslaggevend. De cao-norm heeft namelijk als doel te voorkomen dat een niet-kenbare partijbedoeling wordt tegengeworpen aan derden die niet betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de cao. Ten tweede moet de cao-norm verzekeren dat alle partijen die onder een cao vallen deze op dezelfde manier uitleggen.
Deliveroo doet aan beroepsgoederenvervoer
Het hof merkt op dat de oorspronkelijke tekst van de cao Beroepsgoederenvervoer dateert van decennia geleden. Maar maaltijdbezorging is een relatief nieuw fenomeen. Volgens Deliveroo was de cao oorspronkelijk nooit bedoeld voor ongemotoriseerd vervoer. Maar het hof gaat daarin niet mee. Het bezorgen van maaltijden is een onderdeel van de bedrijfsvoering van Deliveroo. Dat het bezorgen van maaltijden de kern- of hoofdactiviteit is doet daar niets aan af. Bovendien brengt Deliveroo haar afnemers bezorgkosten in rekening. Daarmee is sprake van vervoer over de weg van goederen (geen personen) tegen een vergoeding. De vergoeding hoeft niet kostendekkend te zijn voor de cao om van toepassing te zijn. Ook de andere argumenten die Deliveroo tegenwerpt, brengen het hof niet op andere gedachten. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank.
Wet: art. 3 Wet AVV en art. 6:248, tweede lid BW
Bron: Gerechtshof Amsterdam 21 december 2021, ECLI:NL:GHAMS:2021:3978, 200.266.920/01
Geef een reactie