In de Tax Talks Live uitzending van 30 juni 2021 behandelt mr. Mariëlle Spuijbroek aspecten van het drijven van een onderneming met een transparante stichting.
Spuijbroek verklaart dat een fiscaal transparante stichting niet veel voorkomt. In beginsel is een stichting immers een zelfstandige belastingplichtige. Maar sommige bestuurders oefenen veel heel veel invloed uit op een stichting. Zo’n bestuurder kan beschikken over het vermogen van de stichting alsof het zijn eigen vermogen is. De fiscus kan deze bestuurder dan zien als de begunstigde van de resultaten van de stichting en eventueel zelfs als IB-ondernemer. Die bestuurder geniet dan winst uit onderneming Niet alle belastingen lenen zich overigens voor dit doorkijken. Spuijbroek verwijst daarvoor naar een zaak voor Hof Arnhem-Leeuwarden. Het hof oordeelde dat de stichting de verplichting was aangegaan met de werknemers. Daarmee was alleen die stichting belastingplichtig voor de loonheffingen, niet haar bestuurder. Zie ook: ‘Fiscale transparantie voor inkomsten- en vennootschapsbelasting geldt niet automatisch ook voor loonheffingen’ (NTFR 2021/1087).
Juridisch niet transparant
Vervolgens stelt Spuijbroek dat het ondernemen via een transparante stichting interessant kan zijn als de bestuurder faciliteiten voor IB-ondernemers wil benutten en tegelijkertijd de aansprakelijkheid voor de loonheffingen een beetje wil afdekken. Wie transparantie van de stichting beoogt, zal echter de statuten van de stichting goed moeten inrichten. En natuurlijk dient men de fiscus te overtuigen. Verder benadrukt Spuijbroek dat bestuurdersaansprakelijkheid niet is te ontlopen met een transparante stichting. Ook juridisch gezien vindt er geen doorkijken plaats.
Bekijk hier een compilatie van de uitzending
Meer weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Wet: art. 3.8 Wet IB 2001 en art. 6 Wet LB
Geef een reactie