![schijnzelfstandigheid](https://www.taxence.nl/content/uploads//sites/2/2025/02/TT-Fokker-schijnzelfstandigheid.jpg)
Mr. Ulas Akbayir behandelt het onderwerp van de Tax Talks Focus uitzending van februari 2025: het einde van het handhavingsmoratorium.
Een van de onderwerpen die Akbayir bespreekt, is de manier waarop een zzp’er kan samenwerken met zijn opdrachtgever en welk effect dit kan hebben op mogelijke schijnzelfstandigheid. Akbayir constateert dat in de praktijk partijen zich vaak niet realiseren in welke hoedanigheid de zzp’er is begonnen met zijn werkzaamheden voor de opdrachtgever. Soms maakt een opdrachtgever tien jaar lang gebruik van de diensten van een zzp’er zonder aandacht te besteden aan de hoedanigheid en de juridische constructie waarin deze zzp’er werkt. Het is natuurlijk mogelijk dat de opdrachtgever de zzp’er helemaal zelf heeft weten te vinden. In dat geval bestaat een directe relatie tussen beiden en mogelijk ook een arbeidsovereenkomst. Maar soms is er een derde bij betrokken. Akbayir maakt daarbij onderscheid tussen een bemiddelaar en een “tussenkomer”.
Tax Talks
Tax Talks is hét online learning platform voor mkb-adviseurs. 30x Per jaar wordt een item beschikbaar gesteld dat je via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvang je een certificaat en PE-punten.
Bemiddeling
Bemiddeling houdt in dat de tussenpartij de zzp’er en de opdrachtgever samenbrengt, daarvoor een fee ontvangt en vervolgens de rest aan de zzp’er en de opdrachtgever overlaat. De zzp’er en de opdrachtgever gaan dan als twee partijen verder. In deze situatie blijft het risico dat een arbeidsovereenkomst bestaat liggen bij de opdrachtgever. De bemiddelaar is in ieder geval geen werkgever.
Tussenkomer
Een andere situatie die zich kan voordoen is dat een derde echt tussen de zzp’er en de opdrachtgever in zit en blijft. Deze “tussenkomer” heeft zowel een contract met de zzp’er als met de opdrachtgever. De derde zorgt ervoor dat die zzp’er naar die opdrachtgever gaat en betaalt de facturen van de zzp’er. Vervolgens stuurt de tussenkomer weer zijn factuur naar de opdrachtgever. In deze situatie loopt niet de opdrachtgever, maar de tussenkomer het risico dat hij telt als de werkgever van de zzp’er. Als de tussenkomer echter zijn verplichtingen met betrekking tot de loonheffingen niet nakomt, kan de opdrachtgever wel tegen de zogeheten inlenersaansprakelijkheid aanlopen. Hoe dan ook is het voor een opdrachtgever van belang om goed voor ogen te hebben in welke situatie hij zich bevindt.
Geef een reactie