Dankzij een goedkeuring van de staatssecretaris van Financiën belemmert het opnemen van aanvullend geboorteverlof, pleeg- en adoptieverlof de toepassing van de 30%-regeling niet.
Vrije ruimte
In beginsel zijn verstrekkingen, vergoedingen en terbeschikkingstellingen die een werknemer ontvangt in het kader van zijn dienstbetrekking belast voor de loonheffingen. De werkgever mag bepaalde vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aanwijzen als eindheffingsloon. In beginsel leggen deze voordelen voor de werknemer beslag op de vrije ruimte voor de werkgever. Dit geldt niet voor een vergoeding van zogeheten extraterritoriale kosten. Dit zijn kosten die een werknemer moet maken als gevolg van de omstandigheid dat hij in het buitenland werkt. Op grond van de 30%-regeling wordt in ieder geval 30% van de vergoeding die ingezonden en uitgezonden werknemers ontvangen geacht een vergoeding van extraterritoriale kosten te zijn. Daarnaast tellen aangewezen schoolgelden als een vergoeding van extraterritoriale kosten.
Ingekomen werknemer
De Belastingdienst maakt onderscheid tussen ingekomen en uitgezonden werknemers. Van een ingekomen werknemer is sprake als een Nederlandse werkgever uit het buitenland een werknemer aanneemt of toegezonden krijgt die:
- beschikt over een specifieke deskundigheid die op de Nederlandse arbeidsmarkt schaars of niet aanwezig is; en
- in meer dan twee derde van de periode van 24 maanden vóór het begin van de tewerkstelling in Nederland woonachtig was op een afstand van meer dan 150 kilometer van de grens van Nederland. Bij het begrip Nederland moet men hier de territoriale zee van Nederland en de exclusieve economische zone van het Koninkrijk buiten beschouwing laten.
Specifieke deskundigheid
Een ingekomen werknemer heeft in principe specifieke deskundigheid als zijn loon op jaarbasis minstens € 38.347 bedraagt. Voor masters die nog geen dertig jaar oud zijn ligt de grens op € 29.149. Soms voldoet een werknemer door het opnemen van ouderschaps- of zwangerschapsverlof niet langer aan dit looncriterium van de 30%-regeling. In zo’n geval blijft een eventuele loonsverlaging als gevolg van het opnemen van deze vormen van verlof buiten beschouwing voor de toepassing van het looncriterium. De staatssecretaris van Financiën keurt goed dat vanaf 1 juli 2020 de loonverlagingen als gevolg van de volgende vormen van verlof eveneens buiten beschouwing blijven:
- aanvullend geboorteverlof;
- pleegzorgverlof; en
- adoptieverlof.
Uitgezonden werknemer
Een uitgezonden werknemer is een werknemer uit Nederland die naar het buitenland is gezonden:
- aanvullend geboorteverlof;
- pleegzorgverlof; en
- adoptieverlof.
Aanvraag en duur
De werknemer en de inhoudingsplichtige (we gaan hierbij ervan uit dat dat de werkgever is) dienen de 30%-regeling gezamenlijk aan te vragen. Als wordt voldaan aan de voorwaarden, bestempelt de Belastingdienst de werknemer als extraterritoriale werknemer. De 30%-regeling is sinds 2019 in principe maximaal vijf jaar van toepassing.
Wet: art. 31a, eerste lid, onderdeel e en achtste en negende lid Wet LB 1964
Besluit: art. 10e en 10eb Uitv besl LB
Regeling: art. 8.2a Uitv reg LB 2001
Geef een reactie