In een recente zaak drukte de boekhouder van een bedrijf de afgedragen loonheffing door valse facturen met betrekking tot de inlening van personeel op te voeren. Rechtbank-Noord-Holland oordeelt dat deze handeling is toe te rekenen aan de werkgever, die daardoor aanloopt tegen een omkering van de bewijslast.
Het ging hier om een vof die haar aangifte loonheffingen liet verzorgen door een boekhouder. In 2013 hield de fiscus een boekenonderzoek bij de vof. De controlerend ambtenaar ontdekte diverse gebreken in de administratie. Zo was de kasadministratie onvolledig en had de vof de manurenstaten niet bewaard. Verder ontbraken de namen van werknemers die werkzaamheden hadden verricht voor als inlening gepresenteerde uren. Ook bleken diverse facturen over 2010 en 2011 valselijk te zijn opgemaakt. Hoewel de vof over het jaar 2012 in totaal € 187.000 aan kosten voor inlening van personeel had opgegeven, bevatte de administratie daarvan geen facturen. De Belastingdienst legt de vof naheffingsaanslagen loonheffingen op.
Fout toe te rekenen aan bedrijf
De vof gaat in beroep tegen de naheffingsaanslagen. Maar omdat de boekhouder valse facturen heeft overlegd, stelt de inspecteur dat de vof haar aangifteplicht heeft verzaakt. Daardoor is sprake van omkering van de bewijslast. De vof meent dat dit onterecht is, omdat haar boekhouder verantwoordelijk is voor de onjuiste aangifte. Maar de rechtbank rekent deze handeling van de boekhouder toe aan de vof. Omdat het om grote bedragen gaat, had de vof door moeten hebben dat zij te weinig aan loonheffingen afdroeg. Daarom is inderdaad sprake van omkering van de bewijslast. Ten slotte oordeelt de rechter dat de inspecteur een redelijke schatting heeft gemaakt van de na te heffen bedragen. De rechtbank verklaart daarom het beroep van de vof ongegrond.
Wet: art. 6 Wet LB 1964 en art. 27e AWR
Leergang loonheffing
In een selecte groep van fiscalisten, bedrijfsfiscalisten en salarisadministrateurs ontwikkelt u zich op interactieve wijze tot aanspreekpunt voor de loonheffing binnen uw organisatie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden slijpt u uw basiskennis loonbelasting en sociale verzekeringen verder fijn en gaat u dieper in op de belangrijkste thema’s.
Geef een reactie