Heeft een werknemer moeten werken in een periode waarin zijn werkgever hem had moeten vrijstellen van werk? Dan kan de werknemer een schadevergoeding toegekend krijgen. Deze schadevergoeding behoort wel tot het belastbare loon.
Een man was werkzaam bij de politie en had zijn korpschef verzocht om gebruik te mogen maken van de toenmalige zogeheten remplaçantenregeling. Heel grofweg gezegd hield deze regeling in dat hij zijn functie opgaf zodat een boventallige collega niet meer boventallig was. Toen de korpschef dit verzoek afwees, ging de man met succes in beroep. De civiele rechter bepaalde dat werknemer per 19 januari 2019 de remplaçantenregeling had mogen benutten. Daarom kreeg de man een schadevergoeding toegekend. Deze vergoeding was gelijk aan het brutosalaris voor iedere dag dat de man vanaf 19 januari 2019 had gewerkt tot het moment waarop zijn werkgever hem zou ontheffen van zijn werkzaamheden.
Causaal verband met werk
De werkgever betaalde de man zijn schadevergoeding, maar hield daarop loonheffingen in. De man vindt dat onterecht en stapt naar Rechtbank Noord-Holland. De rechtbank constateert dat de desbetreffende schadevergoeding is toegekend vanwege gemiste vrije tijd. De man heeft immers moeten werken terwijl hij recht had om vrijgesteld te zijn van werk. Het gevolg is dat men de vergoeding causaal aan de dienstbetrekking moet toerekenen, aldus de rechtbank. De man voert nog aan dat het moeten werken hem veel leed heeft berokkend vanwege ernstige ziektes van zijn echtgenote en hem zelf. Maar deze stelling doet niets af aan het oordeel van de rechtbank. De schadevergoeding is terecht tot het belastbare loon gerekend.
Wet: art. 10, eerste lid Wet LB 1964
Reglement: art 42xx ARAR (tekst 1 januari 2016)
Geef een reactie