Kan een zorgverlener in dienstbetrekking zijn bij zijn ex-echtgenoot als zorgontvanger? Hof Den Haag oordeelt dat dit onder omstandigheden mogelijk kan zijn. Van belang is dat de zorgontvanger bindende instructies kan geven aan de zorgverlener.
Eind november 2015 traden een vrouw en een man in het huwelijk. In augustus 2017 werden zij ouders van een kind. Nadat zij tot ongeveer 1 januari 2019 hadden samengewoond, dienden zij op 15 april 2019 een echtscheidingsverzoek in. Op 16 januari 2020 sprak de rechtbank het echtscheidingsvonnis uit, dat op 21 februari 2020 werd ingeschreven in de registers. Het einde van het huwelijk betekende echter niet dat er geen relatie meer bestond tussen de ex-echtgenoten.
Zorgverlening
Sinds 2016 had de man namelijk zorg verleend aan zijn echtgenote. Zij betaalde haar echtgenote daarvoor een vergoeding vanuit haar persoonsgebonden budget (PGB). Vanaf 1 maart 2017 vond op deze betaling een inhouding van loonbelasting/PVV/Zvw plaats. De vrouw meent dat in ieder geval vanaf 21 januari 2019 een gezagsverhouding bestaat tussen haar en haar (ex-)man. In tegenstelling tot de Belastingdienst stelt zij dat haar ex-man/verzorger verplicht verzekerd is voor de werknemersverzekeringen.
Reële gezagsverhouding
De vrouw licht ook toe dat zij aan haar ex-man/verzorger instructies geeft welke zorg hij moet bieden zodat de vrouw dingen kan doen die zij wil doen. Deze ondergeschiktheid in de verhouding zorgvrager en zorgverlener was de oorzaak van de echtscheiding. Na de echtscheiding bleef de man dezelfde zorg verlenen, maar binnen een zakelijker contact. De combinatie van de bindende instructies die de vrouw kan geven en de echtscheiding overtuigen het hof. Er is dus sprake van een reële gezagsverhouding. Het hof oordeelt dat de man inderdaad verplicht verzekerd is voor de werknemersverzekeringen.
Wet: art. 7:610 BW en art. 59, derde lid Wfsv
Bron: Gerechtshof Den Haag 21 april 2021 (gepubliceerd 3 mei 2021), ECLI:NL:GHDHA:2021:762, BK-20/00368
Geef een reactie