Als een auto in tegenstelling tot wat de autodealer beweert niet onder het lage MRB-tarief valt, is sprake van een tekortkoming. Maar dat is onvoldoende om de koopovereenkomst te ontbinden.
Een bv had bij een autodealer een Hummer gekocht voor een bedrag van € 28.435. Later vond een verhoging van deze prijs plaats met een bedrag van € 2.000 voor banden. De autodealer had in een advertentie op internet de auto omschreven als een auto met een grijs kenteken. Maar de Belastingdienst liet de bv weten dat zij niet in aanmerking kwam voor het verlaagde MRB-tarief voor bestelauto’s met een grijs kenteken. Zelfs nadat de dealer vóór de keuring tijdelijk een tussenschot in de Hummer had aangebracht, weigerde de fiscus het verlaagde tarief toe te passen. De dealer meende dat de Hummer na verder ombouwen wel zou voldoen aan de voorwaarden. Maar daarmee zou de auto een andere gedaante krijgen, wat de bv niet wilde. In plaats daarvan vorderde zij van de autodealer een ontbinding of vernietiging van de koopovereenkomst.
Tekortkoming door autodealer
De bv motiveert haar vordering tot ontbinding van de koopovereenkomst als volgt. De auto blijkt niet eigenschappen te beschikken die nodig zijn voor het verlaagde MRB-tarief. De bv mocht de aanwezigheid van deze eigenschappen wel verwachten. De autodealer had daarmee volgens de bv bekend moeten zijn. Toch heeft de autodealer onjuiste mededelingen gedaan over het MRB-tarief, waardoor de bv heeft gedwaald. Deze motivering doet Rechtbank Rotterdam oordelen dat inderdaad sprake is van een tekortkoming die voor risico komt van de autodealer.
Tekortkoming is niet ernstig genoeg
Toch is de vraag of de tekortkoming ernstig genoeg is om een ontbinding van de koopovereenkomst te rechtvaardigen. De Hummer is namelijk geschikt voor normaal gebruik en vertoont geen technische mankementen. De tekortkoming betreft uitsluitend het feit dat de auto onder het normale MRB-tarief valt. Bovendien had de bv pas zestien maanden na de aanschaf van de Hummer de ontbinding van de koopovereenkomst gevorderd. Dat wijst erop dat de tekortkoming van geringe betekenis is. De bv maakt evenmin aannemelijk dat zij heeft gedwaald. De koopovereenkomst blijft daarom in stand. De autodealer moet in beginsel wel de geleden schade van de bv vergoeden. De bv maakt echter geen schadebedrag aannemelijk omdat alle gevorderde posten samenhangen met het gebruik en genot van de Hummer.
Wet: art. 6:265 BW en 7:17 BW en art. 24b MRB
Geef een reactie