Welk effect heeft een Brexit op de in- en uitvoer? Hoe moet er met de omzetbelasting op facturen worden omgegaan? Zijn de belastingverdragen even gunstig als de Europese richtlijnen? Hoe dient met eerdere arresten van het Europese Hof van Justitie worden omgegaan? Is staatssteun weer mogelijk? Daarnaast zijn er andere belangwekkende zaken, zoals het handelsakkoord dat de EU met de VS (TTIP), respectievelijk Canada (CETA) wenst te sluiten. Kortom, het is zeer van belang dat het Verenigd Koninkrijk deel uitmaakt van de douane-unie. Inmiddels heeft het Verenigd Koninkrijk voor een Brexit gekozen (en lijkt deze te gaan plaatsvinden). Wat nu?
Prince zong in 1999: “The sky was all purple, There were people runnin' everywhere, Tryin' to run from the destruction […] 'Cause they say two thousand zero zero, Party over, oops out of time So tonight I'm gonna party like it's 1999”. Gelukkig is er geen reden voor onmiddellijke “millennium”-paniek, maar de mogelijke gevolgen zijn wel materieel. Volgens een rapport van het CPB zou een Brexit Nederland jaarlijks zo’n Eur 10 miljard kunnen kosten. Aan de andere kant schat Fidelity International dat de gevolgen voor bedrijven op de lange termijn beperkt zijn. Er heerst in ieder geval onrust: “Brexitpaniek op de Europese beurzen”, “Cameron treedt af” en “Nexit leeft steeds meer op sociale media”. Ik ben een voorstander van de EU en vind de Brexit zeer spijtig. Echter, wat gaat er concreet gebeuren?
Uiteraard gaan er diverse gesprekken en politieke overleggen plaatsvinden. Eerst dient het Verenigd Koninkrijk een voornemen tot terugtrekking uit de Europese Unie aan de Europese Raad door te geven, de kennisgeving. Vervolgens wordt een zogenaamd terugtrekkingsakkoord onderhandeld. Als het niet lukt om een dergelijk akkoord te sluiten, blijft alle Europese regelgeving voor het Verenigd Koninkrijk onverkort van toepassing. In principe tot twee jaar na de kennisgeving en deze periode kan worden verlengd.
Gezien de gevoeligheid en het feit dat de politieke kaarten in het Verenigd Koninkrijk behoorlijk zijn (op)geschud, lijkt het me niet voor de hand te liggen dat een toetreding tot bijvoorbeeld de Europese Economische Ruimte wordt gezocht. Mogelijk dat het Verenigd Koninkrijk een vergelijkbare positie als Zwitserland ambieert. Maar staat Europa dit toe? Bepaalde politici wensen – ondanks dat het Europese verdrag dit niet toestaat – het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld eigenlijk onmiddellijk alle voordelen van de Europese Unie te ontzeggen. Kortom: voldoende stof tot nadenken en spannende tijden!
Vorige week werd overigens ook een politiek akkoord gesloten met de (nu nog) 28 lidstaten van de Europese Unie over de Anti-Tax Avoidance Directive (maatregelen om belastingontwijking tegen te gaan). Lidstaten dienen uiterlijk in 2019 de concrete maatregelen in wetgeving te hebben omgezet. Het Verenigd Koninkrijk lijkt dit niet meer te hoeven. In navolging van Prince – 1999 – wilde ik eigenlijk zingen over 2019: “Tax avoidance is over, oops out of time. So tonight I'm gonna party”, maar dat komt een volgende keer!
Geef een reactie