De discussies in de Tweede Kamer dezer dagen gaan over het afschaffen van de Nederlandse dividendbelasting. Premier Rutte heeft moeite met het beargumenteren waarom deze maatregel goed zou zijn voor de Nederlandse werkgelegenheid. De oppositie stelt dat er geen enkele econoom te vinden is die het met Rutte eens is. Ik vraag me af of men ook niet eens een fiscalist heeft geraadpleegd over dit onderwerp, dat zijn ten slotte de mensen die hier echt iets over weten.
Laat ik het dan maar eens doen. We hebben in Europa een zogenaamde moeder-dochterrichtlijn die er voor zorgt dat – wat de dividendbelasting betreft – een dochtermaatschappij die gevestigd is in Nederland en dividend uitkeert aan een moedermaatschappij in bijvoorbeeld Duitsland, geen dividendbelasting wordt ingehouden. Dit betekent dat het afschaffen van dividendbelasting in de EU geen zin heeft.
Laten we nu eens gaan kijken naar de relaties met bedrijven buiten de EU. Ik denk dat we het eens zijn dat de Amerikaanse bedrijven de grootste bedrijven zijn die in Nederland inderdaad voor werkgelegenheid zorgen. Nederland heeft met de VS een belastingverdrag afgesloten dat ertoe leidt dat als een Nederlandse dochtermaatschappij dividend uitkeert aan de Amerikaanse moedermaatschappij geen dividendbelasting wordt ingehouden. Het afschaffen van de Nederlandse dividendbelasting heeft dus ook op deze situatie geen enkele impact.
Agressieve tax planning
Als we naar ondernemingen kijken, en dat is waar premier Rutte het over heeft als hij praat over waarborgen en creëren van werkgelegenheid, dan heeft het afschaffen van dividendbelasting alleen impact voor moedermaatschappijen die niet in de EU zijn gevestigd, niet in de VS, maar in landen waar Nederland ofwel geen belastingverdrag mee heeft afgesloten of waar Nederland wel een belastingverdrag mee heeft afgesloten maar waar de inhouding dividendbelasting staat gewaarborgd. In deze laatste situatie betekent het altijd dat het Nederlandse tarief dividendbelasting wordt beperkt tot 10% of 5%.
Dat zijn de feiten. Een ander feit is dat de werkgelegenheid niet komt van de Chileense moedermaatschappij die een dochtermaatschappij heeft in Nederland. Die werkgelegenheid komt voor het grootste deel van Europese en Amerikaanse bedrijven. Het afschaffen van dividendbelasting komt goed uit voor de belasting ontduikende bedrijven die Nederland gebruiken voor agressieve tax planning. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Geef een reactie