Dat is de vraag die elke belastingadviseur sinds de geboorte van de B.V. in 1971 van de straat houdt. Het is ook een kwestie die ondernemers tot de verbeelding blijft spreken. Beperking van de aansprakelijkheid en veiligstellen van het opgebouwde privévermogen, dan slaap je beter. Bij welke winst ligt het kantelpunt? Status! Met een B.V. ben je directeur in plaats van een kleine zelfstandige en geef je te kennen dat het goed gaat met de zaak. En als het dan een B.V. wordt, dan maken we er natuurlijk een holdingstructuur van. Want één B.V. is geen B.V!
De B.V. was bedoeld als een besloten rechtsvorm voor bedrijven in het mkb naast de N.V., die meer voor het grootbedrijf was. Maar door het verschil in belastingheffing over de winst van de B.V. enerzijds en de winst van de eenmanszaak anderzijds, is de keuze voor de B.V. in veel gevallen een fiscale geworden. Belastingadviseurs krijgen dan ook geregeld de vraag of hun cliënt inmiddels niet eens toe is aan een B.V., gelet op de winsten. Het is verleidelijk om als vuistregel een winst van twee ton te noemen. Maar dit is een regel met zoveel uitzonderingen dat het eigenlijk geen vuistregel genoemd mag worden.
De variabelen zijn talloos. De winst, het salaris, het dividend, de kosten, de auto van de zaak, is er een onroerende zaak in het spel, de toekomstige bedrijfsopvolging, het verlies van ondernemersaftrek e.d., het bedrijfsrisico enzovoort. Kortom, de B.V. leent zich niet voor borrelpraat en mythes, maar is maatwerk.
Nu de fiscale verschillen tussen B.V. en eenmanszaak de laatste jaren meer zitten in het uitstellen van heffing dan in het afstellen, is de keuze veel meer juridisch geworden. Beperking van risico’s derhalve. U weet dat bij een eenmanszaak de ondernemer met zijn volledig vermogen aansprakelijk is. Afhankelijk van het huwelijksgoederenregime kan ook het vermogen van een eventuele partner risicodragend zijn. Door middel van een B.V. kunnen de zakelijke risico´s aanzienlijk beperkt worden. Helaas lukt dat in de praktijk toch niet in alle gevallen, bijvoorbeeld omdat de bank of crediteuren een borgstelling van de dga eisen. En natuurlijk helpt het ook niet als er sprake lijkt te zijn van onbehoorlijk bestuur of van het niet-tijdig melden van betalingsonmacht.
Desalniettemin spreekt het tarief van 16,5% (2021: 15%) vennootschapsbelasting over de eerste tweehonderdduizend euro winst tot de verbeelding van velen. De schone taak voor de fiscaal adviseur is dan om feit van fictie te blijven scheiden en de ondernemer het werkelijke verhaal te blijven vertellen.
Een B.V. kan fiscaal aantrekkelijk zijn, maar dan gaat het veelal om uitstel van belastingheffing. Wat zeker meegewogen moet worden zijn de noodzaak en de mogelijkheden om de aansprakelijkheidsrisico’s te beperken.
Uitgelicht: Eenmanszaak of BV
Vanuit een praktische en wetenschappelijke invalshoek behandelt Taxence het laatste nieuws op het gebied van Eenmanszaak of B.V. U leest prikkelende blogs en opinies, vaktechnische commentaren en inspirerende artikelen waarmee we de complexe regelgeving voor u inzichtelijk maken. Daarnaast bieden we u gratis diverse hulpmiddelen als rekentools, modelcontracten en stroomschema’s.
Nieuwsgierig? Neem een kijkje op www.taxence.nl/eenmanszaakofbv
Geef een reactie