Met het nodige vertoon heeft het kabinet tijdens Prinsjesdag de afschaffing van de inkeerregeling aangekondigd, een van de belangrijkste reacties op de Panama Papers. Tijdens de kamerbehandeling zorgt een onverwacht amendement van kamerlid Omtzigt ervoor dat die inkeerregeling opeens weer springlevend is geworden. De ironie is echter dat kennelijk niemand zich gerealiseerd heeft dat met deze maatregel nu juist de belastingontduiker uit de Panama Papers weer de helpende hand is geboden.
De afschaffing van de inkeerregeling was voorzien in het pakket Belastingplan 2018 dat vorige week door de Tweede Kamer is geloodst. De gedachte van het kabinet daarbij is dat door internationale gegevensuitwisseling, de pakkans voor zwartspaarders aanzienlijk is toegenomen en daarmee de coulanceregeling bij vrijwillig melden van verzwegen inkomsten of vermogen overbodig is.
Kritiek
Een streep door de inkeerregeling betekent concreet dat iemand niet langer meer voor het opzettelijk doen van onvolledige of onjuiste belastingaangifte boetevrij kan inkeren. Dan ligt een maximale vergrijpboete van 300% in het verschiet, maar ook het risico om strafrechtelijk te worden vervolgd voor belastingfraude en witwassen. Op die voorgestelde afschaffing is veel kritiek gekomen. Terecht. Met het afschaffen van de inkeerregeling, moet worden gevreesd dat diegene die wellicht nog had willen herstellen, juist dieper de illegaliteit zal induiken. Het is dan ook een verkeerd signaal dat het kabinet hiermee afgeeft. Bovendien heeft het nut van de regeling zich ruimschoots bewezen met een opbrengst van circa € 2 mrd sinds 2002.
Amendement Omtzigt
Deze kritiek heeft de Tweede Kamer zich ter harte genomen. Te elfder ure werd bij de kamerbehandeling een amendement van CDA-Kamerlid Omtzigt aangenomen. Dat amendement komt er op neer dat uitsluitend de inkeerregeling wordt afgeschaft voor verzwegen inkomen uit sparen en beleggen (box 3) dat in het buitenland is opgekomen. Bij andersoortige onjuiste belastingaangiften blijft de inkeerregeling onverkort van kracht. Dat dit amendement het heeft gehaald, baart om meerdere redenen opzien.
De ene belastingfraude is erger dan de andere?
Zo wordt er nu een onderscheid gemaakt in verschillende soorten van belastingfraude. Kennelijk is fraude met bijvoorbeeld btw of loonbelasting niet zo ernstig. Maar het verzwijgen van een buitenlandse bankrekening daarentegen wel. Bij mijn weten zijn btw-carrouselfraude of het zwart uitbetalen van (illegaal) personeel minstens zo ontwrichtend voor het systeem als het verzwijgen in box 3 van een buitenlandse bankrekening. Dit opmerkelijke onderscheid klemt des te meer nu de rechtvaardiging ervoor in alle toonaarden ontbreekt. De vraag rijst hoe lang zo’n ongelijke behandeling van in beginsel gelijke gevallen gaat stand houden? Dat geldt ook voor het gemaakte onderscheid tussen verzwegen inkomsten en vermogen uit binnenland en buitenland. Het gevolg is dat de zwartspaarder die zijn verzwegen inkomsten al die jaren contant heeft gehouden in een oude sok, toch een beroep kan doen op de inkeerregeling. Maar voor niet opgegeven inkomsten die rechtstreeks op een buitenlandse bankrekening zijn gestort, geldt dit niet.
Handreiking aan ontduikers uit de Panama Papers
Maar het meest opzienbarende is toch wel dat door dit amendement die categorie belastingplichtigen een handreiking wordt gedaan, die het kabinet juist wilde aanpakken met de oorspronkelijke afschaffing van de inkeerregeling. Expliciet wordt verzwegen vermogen in box 3 uitgesloten. Maar in mijn inkeerpraktijk zie ik dat verzwegen vermogen veelal – via een trust of een foundation – is ondergebracht in een offshore-vennootschap op de Bahama’s of in Panama. De belastingontduiker is daarmee verworden tot aandeelhouder. Deze constructie valt dan niet onder het regime van box 3 maar onder het regime van box 2. De ironie van het verhaal is dat de belastingontduiker met zijn constructies uit de Panama Papers – waar het allemaal om begonnen is – zich gewoon vrijwillig kan blijven melden bij de fiscus, zonder vrees voor strafvervolging of een torenhoge boete. De inkeerregeling voor zwart vermogen is dus nog altijd springlevend. Met dank aan amendement Omtzigt.
Geef een reactie