Iedere maand schrijft mr. dr. Chris Dijkstra over zaken die hem opvallen binnen de fiscaliteit.
Het is zomer. Velen zijn op dit moment met vakantie, of zijn dat al geweest. Soms met wat regen in Nederland of op de vlucht naar de zon in de zuidelijke landen. De vakantie zorgt ervoor dat mensen met allerlei wilde ideeën thuiskomen. Nu moet echt die vakantiewoning in Frankrijk, Spanje of Zwitserland worden gekocht, of is het de hoogste tijd om een romantische B & B te beginnen. Niet voor niets draaien echtscheidingsadvocaten, mediators en psychologen na de vakantie overuren. Positief geformuleerd: vakantie is tijd voor bezinning, om zo weer met nieuwe ideeën een volgende stap te zetten.
Echter onder hen die adviseren over belastingen lijkt er wat bijzonders aan de hand. Je zou je haast gaan afvragen of sommigen van hen zijn getroffen door een (fiscale) zonnesteek. Het kabinet is namelijk gevallen en hierdoor is volgens hen alle aangekondigde fiscale ellende van tafel. Althans dat zijn de geluiden die me steeds meer ter ore komen. Vooral geen actie ondernemen en wachten op de betere tijden van het nieuwe kabinet. Houd vooral al je bezittingen in box 3, want er komt ongetwijfeld een beter regime aan.
Tarief box 2
Ik maak me wat zorgen over deze adviseurs. Zouden ze door de zonnesteek zijn vergeten dat een reeks aan wetswijzingen met lastenverzwarende maatregelen al lang zijn aangenomen en inmiddels tot wet zijn verheven? Het tarief van box 2 gaat dus per 1 januari 2024 gewoon naar 31% en ditzelfde geldt voor de verhoging van het box 3-tarief naar 33% per diezelfde datum, terwijl het wettelijke regime van box 3 ongewijzigd blijft. Nu de voorlopige aanslagen over 2023 meer en meer binnendruppelen weten we dat de prijs op het bonnetje met veel meer dan de inflatie gestegen is. De hoop van velen is op de Hoge Raad, maar persoonlijk acht ik het onwaarschijnlijk dat hij net als de lagere rechters box 3 nog verder om zeep helpt.
Maar wordt er dan gezegd, er zal in ieder geval voorlopig geen nieuwe wetgeving meer komen. Immers dit zal toch allemaal wel controversieel worden verklaard? Dit is nog maar de vraag, want de Tweede Kamer zal pas in de week van 12 september stemmen over de lijst van controversiële wetsvoorstellen. De coalitie is het over een aantal wijzigingen zeker wel eens. Tot begin september is het afwachten om te weten wat wel of niet doorgaat.
Belastingplan 2024
Hoe dan ook. Wat we in ieder geval zeker weten is dat Prinsjesdag gewoon door gaat, met ook het Belastingplan 2024 dat daar bij hoort. Veel geld is al uitgegeven, en daar zal toch echt dekking voor moeten worden gevonden. Dat dit ook de dga en de vermogenden weer gaat treffen lijkt evident, ook zal het tarief van de eerste schijf in de inkomstenbelasting weer gaan stijgen. De per 1 januari 2024 aangekondigde wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling zullen naar alle waarschijnlijkheid ook gewoon worden doorgevoerd.
Het lijkt me goed dat de adviseurs met de zonnesteek wat extra pilletjes nemen en wakker worden uit hun zomerslaap. Fiscaal optimaliseren is ook vandaag meer dan nodig. Aan de slag zou ik zeggen, met nieuwe zomer-energie en frisse gedachten!
Mr. dr. Chris Dijkstra is directeur Watermill Tax & Legal B.V. te Utrecht, tevens verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Powered by Sdu Licent Academy & Sdu Opleidingen
Voorkom een fiscale zonnesteek en volg het Webinar Belastingplan 2024. Wist jij dat Sdu Licent Academy een het grootste fiscale educatieaanbod van Nederland heeft, waarmee jij je PE-punten kan halen?
Geef een reactie