Vanaf 2019 wordt de looptijd van de 30%-regeling verkort van maximaal 8 naar maximaal 5 jaar. Deze wijziging geldt niet alleen voor werknemers die vanaf 2019 naar Nederland komen, maar ook voor werknemers die de regeling al hebben. Volgens Hans de Vries is ruimer overgangsrecht wenselijk.
Het kabinet heeft lang volgehouden dat overgangsrecht niet nodig is, ondanks het kritische advies van de Raad van State hierover. Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald… gelukkig voor vele expats in Nederland besloot Unilever haar hoofdkantoor niet naar Nederland te verplaatsen en gaat daardoor het afschaffen van de dividendbelasting niet door. Dat geeft opeens de budgettaire ruimte om toch overgangsrecht te introduceren. Expats die door de verkorting van de looptijd de 30%-regeling zouden kwijtraken in 2019 of 2020 mogen nu toch nog gebruik maken van de regeling tot eind 2020 (tenzij de oorspronkelijke looptijd al eerder eindigde uiteraard). Eind goed, al goed zou je wellicht denken. Maar dat is zeker niet het geval…
30%-regeling van vóór 2012
Er is een groep expats die in 2011 naar Nederland is gekomen, destijds de 30%-regeling heeft gekregen voor 10 jaar (zonder enig voorbehoud van wijzigingen in wet- of regelgeving) en die gebruik maakt van het wettelijke overgangsrecht dat per 1 januari 2012 is ingevoerd waarbij gegarandeerd is dat ondanks de verkorting van de looptijd van 10 naar 8 jaar (per 2012) toch nog de oorspronkelijke looptijd van 10 jaar zou gelden. Ook voor hen eindigt nu de 30%-regeling per 31 december 2020. In het slechtste geval betekent dit een 11 maanden kortere looptijd dan verwacht. De groep die dit betreft heeft namelijk een startdatum die ligt tussen 1 februari 2011 en 1 december 2011. Naar mijn mening is de kans zeer groot dat deze werknemers een succesvol beroep op de rechter kunnen doen.
30%-regeling vanaf 2013
De tweede groep expats die ondanks het overgangsrecht wordt gekort, is de groep die een beschikking heeft met een startdatum vanaf 1 februari 2013. Zij kunnen niet gebruik maken van de maximale termijn van 8 jaar die hen oorspronkelijk was toegekend. De kans is zeer groot dat ook deze werknemers aan de rechter zullen vragen om te beoordelen of het overgangsrecht dat nu wordt voorgesteld voldoende rekening houdt met hun belangen. Deze procedures zullen pas in 2021 gevoerd worden (na het verstrijken van het overgangsrecht). De kans dat een rechter een dergelijke beroep honoreert is naar mijn mening groot, zeker voor werknemers die de regeling al hebben gekregen voordat de verkorting van de looptijd in het regeerakkoord is opgenomen.
Ruimer overgangsrecht wenselijk
Het kabinet stelt overgangsrecht voor waarvan een beperkte groep expats zal profiteren. Een kleine groep werknemers die in 2011 is gekomen wordt nog steeds gekort op de looptijd, ondanks het feit dat zij zich kunnen beroepen op wettelijke overgangsrecht dat voor hen in 2012 werd ingevoerd. Ook voor een grote groep werknemers die de regeling gebruikt sinds 2013 wordt de looptijd beperkt. De kans dat deze werknemers een succesvol beroep op de rechter doen is groot. Daarom is ruimer overgangsrecht gewenst.
Meer weten?
Meer weten over de 30%-regeling of andere (internationale) aspecten van de loonheffingen? Woensdag 14 november start de driedaagse Leergang Loonheffing. > Meer informatie en aanmelden
Mr. Hans de Vries is als Tax director werkzaam bij Andersen Tax & Legal in ’s-Hertogenbosch.
Geef een reactie