Menig lijfrentedossier levert in de praktijk de nodige vragen op. Dat de fiscale wet- en regelgeving rond lijfrenten ingewikkeld is, is slechts een basisgegeven. De vragen zijn divers van aard en vergen een individuele oplossing. Daarbij is het een minimale vereiste goed ingevoerd te zijn in de materie. Omdat de wettelijke bepalingen en beleidsregels frequent wijzigen is het bovendien een 'must' de ontwikkelingen op de voet te volgen. De onduidelijkheden en onzekerheden die in de lijfrentewereld leven, worden vaak opgeroepen door 'achterstallig onderhoud' op dat specifieke fiscale vakgebied. Daardoor worden er fouten gemaakt in en met een lijfrentedossier.
Als een bepaalde weg is ingeslagen, is dit vaak onomkeerbaar. De gevolgen van de gekozen richting moeten dikwijls gedragen worden. Dat komt dan in beginsel terecht op het financiële bordje van uw klant. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Herstel van fouten in lijfrentedossiers is geen sinecure. Het fiscale kent namelijk in het algemeen geen herstelmogelijkheid met terugwerkende kracht. Hoé kunt u fouten in lijfrentedossiers voorkomen? Een basisvereiste is dat u goed op de hoogte bent van de diverse fiscale regimes ten aanzien van lijfrenteproducten en recente ontwikkelingen.
Veelvoorkomende issues
Elke klant heeft zijn eigen wensen met en specifieke vragen over zijn of haar lijfrente. De een wil de op haar lijfrenteverzekering betaalde premies aftrekken in haar aangifte IB/PVV en wil weten wat haar jaarruimte is. De ander wil weten wat hij met niet-afgetrokken premies kan/mag doen en hoe hij een saldoverklaring aanvraagt. Een derde wil weten wat hij met zijn lijfrentekapitaal kan doen als zijn lijfrente expireert. Dat laatste is een continue terugkerend fenomeen. En zo zijn nog veel meer dagelijks opkomende issues te benoemen.
Maatwerk
Als adviseur, fiscalist of fiscaal-juridisch medewerker moet u uw klant(en) vanzelfsprekend correct en op maat bedienen. Daarbij moet uw fiscale lijfrentekennis op peil zijn én blijven. Met alle wijzigingen van de afgelopen jaren op dit terrein is het niet heel moeilijk uw fiscale vizier te laten vertroebelen. Ook 1 januari 2017 zijn er weer nieuwe regels bij gekomen. Wist u bijvoorbeeld dat beleggingsondernemingen sinds die datum ook in box 1 gefaciliteerde lijfrenteproducten mogen aanbieden? Een klant mag natuurlijk nooit nadeel ondervinden van het niet op peil zijn van uw fiscale kennis.
Fiscale blunders voorkomen
Als u twijfelt over uw fiscale kennis op het terrein van lijfrenten, vraag een collega of draag het lijfrentedossier over. Er kunnen grote financiële risico's aan een verkeerd advies kleven. Vergeet vooral niet dat u bij onduidelijkheden over de fiscale gevolgen van een bepaalde handeling met een lijfrente vooraf overlegd kan worden met de belastinginspecteur. Voorkom te allen tijde fiscale blunders of financiële debacles.
Op 18 april 2017 verzorgt Erik van Toledo de PE-Pitstop Lijfrentevoorzieningen in de praktijk. Na het volgen van deze Pitstop bent u op de hoogte van de laatste fiscale ontwikkelingen op het gebied van lijfrentevoorzieningen en kunt u de meest voorkomende praktijkdossiers op dat terrein moeiteloos, snel en op efficiënte wijze afhandelen.
Geef een reactie