Op Prinsjesdag 2016 hebben weer veel nieuwe fiscale wetsvoorstellen het daglicht gezien. Iedere wetswijziging heeft grensoverschrijdende implicaties. Immers bij ieder voorstel vragen niet-inwoners, uitgezonden werknemers, grensarbeiders, 30%-ers etc. zich weer af wat de gevolgen voor hen zijn. Eigenlijk zou bij iedere wijziging een internationale paragraaf opgenomen moeten zijn. Maar helaas dat is ondoenlijk, de adviseur, werkgever of belastingplichtige mag zelf in beeld zien te brengen waar de voorstellen toe leiden voor deze doelgroepen. Gevolg is dat velen pas te laat op hun loonstrookje of aangifte de gevolgen zien van de wijzigingen. Binnenlandse koopkrachtplaatjes werken in deze situaties niet.
Voorstellen met internationale tint
Aan diverse voorstellen zijn dit jaar weer in het oog springende internationale gevolgen verbonden. Ik noem ze even kort op: stimulering start-ups en de teruggaaf dividendbelasting en heffingvrij vermogen voor (kwalificerende) buitenlands belastingplichtigen (Belastingplan 2017), heffing beloningen buitenlandse bestuurders en commissarissen en de intrekking spaarrenterichtlijn (Overige Fiscale Maatregelen 2017), afschaffen fictieve dienstbetrekking commissaris en de uitbreiding mogelijkheid tot verlegging van de inhoudingsplicht voor concernonderdelen (Fiscale Vereenvoudigingswet 2017) en de Wet Uitfasering Pensioen Eigen Beheer.
Buitenlandse bestuurders en commissarissen
De afschaffing van de fictieve dienstbetrekking voor de commissaris in de Wet LB en de wijziging in de Wet IB voor buitenlandse bestuurders en commissarissen springt in het oog. De fictieve dienstbetrekking in de Wet LB is afgeschaft omdat niemand meer wist waarom dat in 1941 is ingevoerd. Als de commissaris geen loongenieter meer is, kan de 30%-regeling niet worden toegepast. Een opting-in-mogelijkheid voorkomt dat. Maar is het niet gunstiger om als commissaris ook ZZP-er of ondernemer te zijn? Dat hangt mede af van de belastingheffing in het woonland, maar Nederland heeft in de nieuwe voorstellen de heffingsrechten die Nederland heeft op basis van de belastingverdragen alvast zeker gesteld door de Wet IB aan te passen.
Verleggingsregeling
Een welkome aanpassing voor de administratieve praktijk van de internationale loonbelasting is de verdere uitbreiding van de verleggingsregeling. Het is door de voorstellen in meer gevallen mogelijk geworden om de inhoudingsplicht van een buitenlandse inhoudingsplichtige te verleggen naar een Nederlands inhoudingsplichtig concernonderdeel. Dat bespaart een buitenlandse inhoudingsplichtige veel administratief en onbekend fiscaal gedoe in Nederland en de werknemer van het buitenlands concernonderdeel lift mee ten in de aangifte loonheffing van het Nederlandse concernonderdeel.
Deze nieuwe en bestaande regels in de inkomensheffing komen aan de orde tijdens de PE-Pitstop Grensoverschrijdende arbeid inkomensheffing van mr. Carlo Douven op woensdag 7 december 2016.
Geef een reactie