Op Prinsjesdag 2018 is bekend gemaakt dat het verlaagd btw-tarief wordt verhoogd naar 9%. Vooral de eindconsument zal dit in de portemonnee gaan merken.
De verhoging van het verlaagd btw-tarief raakt iedereen, want onder meer eten en drinken, water, geneesmiddelen, kunst en boeken worden duurder. Zo wordt een bedrag van € 100 aan boodschappen volgend jaar € 2,83 duurder. Maar ook de diensten van de kapper, de fietsenmaker, de schoenmaker, de toegang tot zwembaden en werkzaamheden aan woningen worden duurder en zijn belast met 9% btw.
De tariefsverhoging van 3% wordt in 2019 niet bijgeheven op leveringen en diensten die al in 2018 zijn gefactureerd, zodat ondernemers de mogelijkheid hebben om het huidige 6%-tarief toe te passen op prestaties die in 2019 plaats zullen vinden maar nog in 2018 worden gefactureerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor een kaartje van een theatervoorstelling wat in 2018 gekocht wordt en waarbij de voorstelling in 2019 plaatsvindt.
Aandachtspunten voor de ondernemer:
- Pas de boekhoudprogramma’s aan zodat vanaf 1 januari 2019 het juiste btw-tarief in de administratie wordt toegepast;
- Zorg dat het juiste btw-tarief en de datum van de prestatie op de facturen wordt vermeld, zodat eenvoudig vast te stellen is of het 6%-tarief of het 9%-tarief van toepassing is;
- Pas de kassasystemen aan op het verlaagd btw-tarief van 9%;
- Ondernemers die geen recht op btw-aftrek hebben of maar ten dele de btw in aftrek kunnen brengen kunnen door de inkoop naar voren te halen en in 2018 te plannen de btw-kosten beperken;
- Houd bij het opstellen van offertes voor prestaties in 2019 die onder het lage btw-tarief vallen alvast rekening met het btw-tarief van 9%;
- De btw-verhoging kan worden doorberekend in de al lopende contracten, ongeacht wat hierover in het contract is opgenomen. In overeenkomsten opgenomen bepalingen die verbieden dat een btw-verhoging wordt doorberekend aan de klant, zijn nietig. Denk bijvoorbeeld aan abonnementen op tijdschriften die voor langere periodes vooruit worden gefactureerd. Over de periode na 1 januari 2019 moet dan 3% extra btw worden betaald.
Koop goederen en diensten die belast zijn met het verlaagd btw-tarief zoveel mogelijk in 2018 in, om een voordeel van 3% te behalen.
De verhoging van het verlaagd btw-tarief zal voor iedereen even wennen zijn, omdat de kostprijs van veel goederen en diensten omhoog gaat. Vooral de eindconsument zal dit in de portemonnee gaan merken. Nu maar hopen dat met de extra inkomsten die het kabinet verwacht binnen te halen door de btw-verhoging de belasting op arbeid voldoende wordt verlaagd.
Mr. Carola van Vilsteren is eigenaar van Van Vilsteren BTW advies bv.
Geef een reactie