Het jaar 2018 is vooralsnog goed begonnen voor het midden-en kleinbedrijf. De Europese Commissie presenteerde begin dit jaar nieuwe regels om een beter fiscaal (btw-) klimaat te creëren waarin kleine en middelgrote ondernemingen beter kunnen gedijen. Op die manier hoopt de Europese Commissie het probleem van de buitensporige nalevingskosten voor de MKB-sector aan te pakken. De eerste stap is gezet, nu is het zaak dat men vanuit Brussel doorpakt.
Zo liggen de nalevingskosten voor de handel op de uniforme Europese markt aanzienlijk hoger dan voor de binnenlandse handel. Ondernemingen met grensoverschrijdende activiteiten maken 11% meer kosten om de regels na te leven dan ondernemingen die alleen op hun thuismarkt opereren. Kleinere ondernemingen voelen dit het hardst en ervaren het als belemmering om hun groeiambities te verwezenlijken. De Europese Commissie probeert met hun voorstel meer ondernemingen in aanmerking te laten komen voor de vereenvoudigde btw-regels. Een goede ontwikkeling.
Eenvoudiger regels btw-registratie
Nu kunnen lidstaten verkoopactiviteiten van (kleine) binnenlandse ondernemingen vrijstellen als een bepaalde omzetdrempel niet wordt overschreden. Het voorstel van de Europese Commissie vervangt de huidige btw-vrijstelling voor verkoopactiviteiten van kleine ondernemingen binnen de Europese Unie niet. Het voorstel dient te worden gezien als een uitbreiding van de bestaande regelgeving. Allereerst zullen (kleine) ondernemingen recht hebben op een vereenvoudigde regeling als een drempel van twee miljoen euro aan inkomsten niet wordt overschreden. Er gelden dan eenvoudigere regels voor btw-registratie, facturatie en administratie. Daarnaast krijgen lidstaten de mogelijkheid om van btw-vrijgestelde (kleine) ondernemingen te ontheffen van btw-verplichtingen op het gebied identificatie, boekhouding, facturatie en aangiften. Tot slot gaat de huidige btw-vrijstelling ook gelden voor ondernemingen die in meer dan een lidstaat actief zijn indien de omzetdrempel van honderdduizend euro niet wordt overschreden.
Na een reeks ontwikkelingen op direct belastinggebied komt de Europese Commissie nu eindelijk ook door met voorstellen op indirect belastinggebied. En dit keer geen beperkende regelgeving, maar voorstellen om kleinere bedrijven tegemoet te komen. Een goede ontwikkeling, gezien het feit dat kleine bedrijven 98% van de ondernemingen in de Europese Unie uitmaken. Nu is het wachten totdat de Raad het voorstel heeft aangenomen voordat de vlag voor de MKB-sector daadwerkelijk uit kan.
Tom Vincken is werkzaam bij NautaDutilh. Dit artikel is op persoonlijke titel geschreven.
Geef een reactie