De transitie naar meer duurzamere vormen van energie, leidt tot een run op landbouwgrond waar zonneweides op aangelegd worden. In de afgelopen maanden ontving drs. Petrus Zijlstra geregeld verzoeken om advies of hulp bij het sluiten van reserveringsovereenkomsten.
De overeenkomsten lijken veelal lucratief gezien de vergoeding die per hectare geboden wordt en ook de duur, veelal 25 jaar, is aantrekkelijk. Toch houd ik mijn hart vast voor een aantal fiscale problemen die aan de horizon opdoemt. Hoe komt het met de landbouwvrijstelling voor deze gronden? Blijft de grond wel tot het ondernemingsvermogen behoren en hoe gaat het eigenlijk met de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de erf- en schenkbelasting. Is deze op zonneweides van toepassing en blijft een toegepaste BOF in stand?
Landbouwvrijstelling niet meer van toepassing of toch nog wel?
Zo op het eerste oog is met het aanleggen van zonnepanelen het roer ten aanzien van het agrarische gebruik omgegooid. Immers waar zonnepanelen liggen, kan geen gewassen meer worden geplant en is het houden van vee ook buiten beeld.
Toch lijken de ontwikkelingen in de agrarische sector niet stil te staan. Nu al zijn er zonneweides waar kleinvee onder de zonnepanelen lopen. Verder wordt ook uitdrukkelijk gekeken naar de mogelijkheden van het houden van kippen in het kader van vrije uitloop, varkens, schapen en ook vleeskoeien onder de zonnepanelen. Ook schaduwgewassen die onder zonnepanelen kunnen groeien, zijn mogelijk een goed alternatief.
Het aardige hiervan is, is dat dit het wel of niet van toepassing zijn van de landbouwvrijstelling in een ander daglicht stellen. Het gaat om het feitelijke gebruik van de grond en zo lang deze 90% of meer agrarisch is, is de landbouwvrijstelling van toepassing. De grote vraag is dan, nemen de pootjes van de stellages en de andere installaties meer dan 10% van het grondoppervlak in gebruik of niet?
Wat brengt de toekomst?
Hoewel er al een aantal zonneweides in bedrijf is, moet de grote hoos nog komen. Het is wachten op de vergunningen en dan wordt in volle omvang duidelijk wat de fiscale uitdagingen zijn die geslecht moeten worden. In de pitstop is het de bedoeling om in ieder geval nu al in kaart te brengen welke (mogelijke) problemen er te verwachten zijn en of daarvoor een goede oplossing bedacht kan worden.
Meer weten?
Dinsdag 6 november 2018 verzorgt Petrus Zijlstra de nieuwe PE-Pitstop fiscaal agrarische fiscaliteiten.
Geef een reactie