Als een onroerende zaak is betrokken bij een (lang) proces van ruilverkaveling, is het goed mogelijk dat de volgende verkrijging is vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Een notaris die deze vrijstelling niet betrekt in zijn advies, riskeert aansprakelijkheid. Dit blijkt uit een recente zaak voor Rechtbank Oost-Brabant.
Een vrouw had samen met haar toenmalige partner een aantal adviseurs en notarissen benaderd voor het opstellen van onder andere een samenlevingsovereenkomst. Na ongeveer twee jaar kwam deze overeenkomst tot stand. Een paar jaar later verbraken de vrouw en haar partner hun relatie. In het kader van deze relatiebreuk moest de vrouw de gemeenschappelijke woning ontruimen en verlaten. De vrouw vond dat de notaris en de adviseurs haar een slechte dienst hadden bewezen. Zij stelt hen dan ook aansprakelijk. Een van de klachten was dat een notaris een onjuist advies had gegeven over de verschuldigdheid van overdrachtsbelasting bij de verdeling.
Kosten door vertraagde verdeling
De notaris meende ten onrechte dat overdrachtsbelasting was verschuldigd bij de levering van het onverdeelde aandeel van de vrouw in de woning aan haar ex-partner. Daardoor wilde haar ex-partner de verdelingsakte aanvankelijk niet ondertekenen. Het gevolg was dat de vrouw lang op haar overbedelingsvergoeding moest wachten. Dit leidde bij haar weer tot meer kosten. Dat is althans de stelling van de vrouw.
Notaris weet van ruilverkaveling
De rechtbank constateert dat het perceel waarop de woning stond betrokken was geweest bij een lang proces van ruilverkaveling. Hierbij waren diverse malen rectificaties in het kadaster ingeschreven. De notaris wist dus van de ruilverkaveling. Ook moest hij weten dat een ruilverkaveling kan gelden als een nieuwe titel van eigendomsverkrijging. Daardoor kan een latere verdeling en toewijzing aan een van de deelgenoten zijn vrijgesteld van overdrachtsbelasting. De notaris heeft dit niet nader onderzocht, zodat hij niet zorgvuldig heeft gehandeld. De rechtbank vindt dat men meer van een notaris mag verwachten. De notaris moet daarom de vrouw een schadevergoeding betalen.
Wet: art. 6:74, 6:162 en 7:401 BW en art. 15, eerste lid WBR 1970
Geef een reactie