Het enkele feit dat een leverancier een factuur op een later tijdvak uitreikt dan het tijdvak van levering, staat de aftrek van voorbelasting niet in de weg.
Een Franse SAS had in 2012 productieapparatuur gekocht van een Roemeense vennootschap, een SRL. De SAS stelde deze apparatuur ter beschikking aan de SRL voor gebruik bij de vervaardiging van goederen die later aan de SAS zouden worden geleverd. Daarom bleef de apparatuur in Roemenië. De SRL had in 2012 een factuur inclusief btw opgesteld met betrekking tot de goederenlevering. Toen de SAS de btw wilde aftrekken als voorbelasting, weigerde de Roemeense belastingdienst. De reden was dat de factuur niet voldeed aan de wettelijke voorschriften. Vanwege een fusie van de SAS met een andere SAS in 2014, crediteerde de SRL de oude facturen en stelde voor dezelfde aankopen nieuwe facturen op. Daarop vroeg de nieuwe SAS in 2015 om aftrek van de gefactureerde btw. Dit weigerde de Roemeense fiscus omdat de aftrek van de btw al eerder was aangevraagd en de goederenlevering in 2012 in plaats van 2015 had plaatsgevonden.
Factuur niet te snel verwerpen
Uiteindelijk moet het Hof van Justitie van de EU zich over deze kwestie buigen. Het Hof oordeelt dat een btw-ondernemer niet zomaar het recht op teruggaaf van de btw over een goederenlevering kan uitoefenen als hij is gevestigd in een andere lidstaat dan de lidstaat van teruggaaf. Om dit recht te kunnen uitoefenen moet hij in het bezit zijn van een factuur met betrekking tot de aankoop van de betrokken goederen. Zo’n factuur moet voldoen aan bepaalde voorwaarden. Toch mag de nationale belastingdienst niet te snel constateren dat een document niet kwalificeert als geldige factuur. Dat mag pas als een document zulke gebreken vertoont dat het niet de gegevens verstrekt die een verzoek om teruggaaf kunnen staven.
Verschillende tijdvakken van levering en facturering
Vervolgens gaat het Hof in op de situatie waarin de btw is verschuldigd in een eerder tijdvak dan het tijdvak waarin de facturering heeft plaatsgevonden. Wil de btw-ondernemer in dit geval de voorbelasting aftrekken in de periode waarin de facturering heeft plaatsgevonden? Dan vormt de omstandigheid dat de levering van de goederen in een eerder tijdvak heeft plaatsgevonden op zichzelf geen reden om de aftrek te weigeren.
Gevolgen eenzijdige annulering
Annuleert een leverancier een factuur eenzijdig nadat de lidstaat van teruggaaf het verzoek tot teruggaaf definitief heeft afgewezen? En reikt de leverancier in een later teruggaaftijdvak een nieuwe factuur uit voor dezelfde leveringen, zonder dat deze leveringen ter discussie staan? Dan heeft dit geen enkel gevolg voor het bestaan van het al uitgeoefende recht op teruggaaf van de btw. Er zijn evenmin gevolgen voor het tijdvak waarvoor dit recht moet worden uitgeoefend, aldus het Hof.
Richtlijn: art. 167 tot en met 171 en 178 richtlijn 2006/112/EG
Wet: art. 34c Wet OB 1968
Bron: Hof van Justitie van de EU 21 oktober 2021, ECLI:EU:C:2021:870, C-80/20
Geef een reactie