Vindt de uitsplitsing van managementdiensten alleen plaats om inzicht te verschaffen in de vergoeding voor de ondernemer? Dan zijn deze diensten bijkomend. Als de hoofdprestatie btw-vrijgesteld is, is de managementdienst dat ook.
Een maatschap van medisch specialisten was in geschil met de Belastingdienst over de mate waarin de medische specialisten btw-vrijgestelde prestaties verrichtten. Sommige medische specialisten verrichtten namelijk naast medische diensten ook managementdiensten. Rechtbank Noord-Nederland was het met de maatschap eens dat ook de managementdiensten waren vrijgesteld van btw. Zie ook NTFR 2020/3327 en ‘Btw-vrijgestelde managementdiensten voor artsenmaatschap’. De inspecteur ging echter in hoger beroep. Hij stelt dat de maatschap twee soorten diensten verricht. Dat zijn medische specialistische diensten ten gunste van de patiënten en managementdiensten ten gunste van het ziekenhuis. Volgens de Belastingdienst zijn de managementdiensten voor het ziekenhuis niet onder de medische vrijstelling te rangschikken. Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt echter dat het ziekenhuis ook de afnemer is van de medische specialistische diensten. Op grond van een samenwerkingsovereenkomst met het ziekenhuis kan de maatschap alleen medische specialistische diensten in het ziekenhuis verrichten. De patiënt is geen partij bij deze overeenkomst.
Wanneer moet men prestaties opsplitsen?
Vervolgens gaat het hof na of men de medisch specialistische diensten en de managementdiensten moet aanmerken als afzonderlijke diensten. Dat zou inderdaad moeten volgens de hoofdregel. Maar als een btw-ondernemer economisch gesproken één dienst verleent, mag men deze niet kunstmatig uit elkaar halen. Zijn verschillende prestaties formeel te onderscheiden, maar zijn zij niet zelfstandig? Dan dient men deze prestaties voor de btw als één prestatie aan te merken. Er is vooral sprake van één enkele prestatie als twee of meer elementen of handelingen die de ondernemer levert of verricht, zo nauw met elkaar verbonden zijn dat zij objectief gezien één enkele ondeelbare economische prestatie vormen. De splitsing van deze prestatie moet kunstmatig zijn. Dat geldt ook als men een of meer elementen moet zien als hoofdprestatie en de andere elementen als bijkomende prestaties. De bijkomende prestaties delen dan het fiscale lot van de hoofdprestatie.
Alleen uitsplitsing prestatie voor inzicht in vergoeding
Volgens het hof doet deze situatie zich hier voor. De managementdiensten die de medische specialisten verrichten vloeien voort uit de medische specialistische diensten en hangen daarmee nauw samen. Feitelijk vindt hier alleen een uitsplitsing van de managementdiensten plaats om inzicht te krijgen in de opbouw van de totale vergoeding die maatschap ontvangt van het ziekenhuis. Het hof oordeelt dat de managementdiensten bijkomende prestaties zijn die net zoals de medische specialistische diensten zijn vrijgesteld van btw. Daarmee bevestigt het hof de uitspraak van de rechtbank.
Wet: art. 11, eerste lid, onderdeel g sub 1° onder a Wet OB 1968
Geef een reactie