Het is verstandig om ook in deze moeilijke tijden door te gaan met het doen van de aangifte omzetbelasting. En verhuurders die hun huurders willen tegemoetkomen, kunnen beter niet stoppen met factureren.
In een recente live uitzending van Tax Talks aflevering behandelt mr. Carola van Vilsteren enkele gevolgen van de coronacrisis voor de omzetbelasting. In deze coronacrisis kan het voor veel ondernemers lastig zijn om de verschuldigde btw te betalen. Toch stelt van Vilsteren dat ook in deze situatie de ondernemer zijn btw-aangifte moet blijven invullen. Het niet indienen van een btw-aangifte kan de ondernemer immers een boete opleveren. Voor het betalen van de btw kan de ondernemer nu wel uitstel aanvragen, maar pas nadat aangifte is gedaan en de aanslag is ontvangen. Daarnaast benadrukt van Vilsteren dat betalingsproblemen ondernemers niet het recht geven om zomaar nihilaangiftes in te dienen. Overigens verwacht van Vilsteren dat veel ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis juist recht hebben op een btw-teruggaaf. Zij hebben immers veel minder omzet, terwijl hun kosten wel doorlopen.
Kwijtschelding verzuimboete bij naheffing
Van Vilsteren wijst bovendien erop dat ondernemers die een naheffingsaanslag ontvangen ook bijzonder uitstel kunnen aanvragen voor drie maanden. In dat geval scheldt de Belastingdienst hen ook de verzuimboete kwijt. De ondernemer hoeft geen afzonderlijk bezwaar tegen de boete in te dienen.
Korting verlenen
Vanwege de coronacrisis zijn sommige leveranciers en dienstverleners bereid een korting te verstrekken. Een verhuurder kan bijvoorbeeld een huurder een korting geven zodat de verhuur kan voortduren. Het geven van korting kan op twee manieren. Ten eerste kan de huurder (of leverancier/ dienstverlener) de korting direct geven. Dus nog voordat de factuur is verstuurd. Van Vilsteren legt uit dat de leverancier in zo’n geval op de factuur zowel het volledige bedrag als de korting moet vermelden. De leverancier berekent de btw die hij moet afdragen over het verschil tussen de totale vergoeding minus de korting. Heeft de leverancier al een factuur uitgereikt, en verleent hij later korting? Dan zal hij een creditfactuur moeten sturen.
Afzien van vergoeding
Zou de verhuurder echter afzien van bijvoorbeeld een maand huur, dan gaat daarmee zijn recht op vooraftrek verloren! Van Vilsteren stelt dat het beter is dat de verhuurder de huurder uitstel van betaling geeft. En dit uitstel ziet dan op de huur zonder btw. De huurder moet wel de btw aan de verhuurder betalen, maar deze btw kan hij ook aftrekken. Om dit alles goed te laten verlopen moet de verhuurder het factureren gewoon voortzetten.
Kijk hier naar een compilatie van de uitzending
Wet: art. 29 Wet OB 1968
Meer weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Geef een reactie