Als na de sloop van een gebouw een muur blijft staan die voor het toekomstig gebruik een belangrijke functie vervult, is geen sprake van een bouwterrein.
Een bv die woningbouwprojecten ontwikkelde, kreeg in het jaar 2002 de eigendom van een perceel. Op de grond stond een oude snoepfabriek. De bv liet het fabrieksgebouw slopen omdat zij op het perceel een aantal woningen wilde (laten) bouwen. Een zijmuur van de fabriek bleef staan en een aantal funderingspalen bleven in de grond achter. In 2006 vond de geplande bouw van een appartementencomplex plaats. Maar de bouw van twaalf eengezinswoningen ging niet door. De bv verkocht daarom in 2016 de onbebouwde grond, waarop nog wel de muur stond, aan een andere bv. Daarbij merkten zij het verkochte perceel niet aan als bouwterrein. De koper liet tien woningen op het perceel bouwen. Daarbij fungeerde de oude muur als tuinafscheiding en buitenwand van de nieuwgebouwde garages. Ook diende de muur als grondkering voor de aangrenzende percelen aan de andere kant van de muur.
Gedeeltelijk gesloopt gebouw
Tussen de verkoper en de Belastingdienst ontstond een geschil over de vraag of de bv bij de verkoop een btw-belast bouwterrein heeft geleverd. Hof Den Haag oordeelt dat dit niet het geval is. Wil sprake zijn van een bouwterrein, dan moet de grond onbebouwd zijn. Overigens is definitie bouwterrein in 2017 gewijzigd, maar het moet nog steeds gaan om onbebouwde grond. Grond waarop een gedeeltelijk gesloopt gebouw staat, is volgens het hof geen onbebouwde grond. Het hof merkt op dat de oude muur 96 meter lang, 2,4 meter hoog en 0,25 meter breed is. Bovendien is de belangrijke functie van grondkering blijven behouden. De muur is zelfs nieuwe functies gaan vervullen. Het hof oordeelt dat de muur kwalificeert als een gedeeltelijk gesloopt gebouw, zodat de bv geen bouwterrein, maar bebouwde grond heeft geleverd. Deze levering is vrijgesteld van btw.
Wet: art. 11, eerste lid, onderdeel a sub 1° en zesde lid Wet OB 1968
Bron: Gerechtshof Den Haag 29 april 2021 (gepubliceerd 13 juli 2021), ECLI:NL:GHDHA:2021:1236, BK-20/00711
Geef een reactie