In tegenstelling tot Rechtbank Gelderland oordeelt Hof Arnhem-Leeuwarden dat het aanbrengen van niet-geïntegreerde zonnepanelen een woning geen zakelijk karakter geeft. Geen extra aftrek omzetbelasting dus.
Een adviseur had een nieuwe woning laten bouwen. Op het dak van deze woning liet hij niet-geïntegreerde zonnepanelen aanbrengen. Voor wat betreft de met de zonnepanelen geleverde stroom was de man btw-ondernemer. De man stelde dat zijn woning daardoor ook dienstbaar was aan die exploitatie van de zonnepanelen. Hij wilde daarom de voorbelasting op de woning zelf ook aftrekken. Rechtbank Gelderland ging daarin mee. Zie ook: ‘Door zonnepanelen groter deel woning ondernemingsvermogen’.
Geen rechtstreeks en direct verband
Het hof is echter minder meegaand dan de rechtbank. Volgens het hof ontbreekt een rechtstreeks en onmiddellijk verband tussen de levering van energie via de zonnepanelen en de bouw van de woning. De werkzaamheden die bestaan uit de bouw van de woning gaan verder dan wat voor de adviseur noodzakelijk is om met zonnepanelen energie op te wekken. Hij had immers de zonnepanelen ook in een zonnepark kunnen plaatsen of op gebouwen die al bestonden. Het is evenmin aannemelijk dat de kosten van de bouw van de woning op enige manier rechtstreeks of als algemene kosten zijn verdisconteerd in de prijs die de adviseur ontvangt voor de stroom. Het hof verwacht ook niet dat de man de opbrengst van de zonnepanelen heeft meegenomen in zijn begroting voor de bouw van de woning. Dat de man is gebonden aan de prijzen die de afnemende energiemaatschappij rekent, doet daar niets aan af.
Wet: art. 15 Wet OB 1968
Bronnen: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 3 maart 2020 (gepubliceerd 13 maart 2020), ECLI:NL:GHARL:2020:1983, 19/00548 en Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 3 maart (gepubliceerd 13 maart 2020), ECLI:NL:GHARL:2020:1984, 19/00549
Geef een reactie