Het kantoor Boontje Advocaten ziet een fout in de nieuwe, tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid. Als de overheid deze fout in stand houdt, heeft dat grote gevolgen voor werkgevers. Werkgevers met een klein omzetverlies maar een dalende loonsom hebben dan namelijk niet veel aan de maatregel.
Op grond van de nieuwe, Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) kunnen werkgevers onder voorwaarden een subsidie aanvragen. De werkgever moet dan over een bepaalde periode een omzetdaling van minstens 20% verwachten. Het gaat hierbij om een aaneengesloten periode van drie kalendermaanden in de periode van 1 maart tot en met 31 juli 2020. De hoogte van de subsidie is in beginsel te berekenen met de volgende formule: S = A x B x 3 x 1,3 x 0,9. Daarbij staat A voor het percentage voor de omzetdaling. B staat in principe voor de totale loonsom van werknemers waarvoor de werkgever het loon heeft uitbetaald in het tijdvak. Het loon dat men daarbij mag meerekenen bedraagt per werknemer hoogstens € 9.538.
Verlaging subsidie
De werkgever moet echter ook kijken naar voor de loonsom over de periode 1 maart tot en met 31 mei 2020, waarbij het in aanmerking te nemen loon per werknemer hooguit € 9.538 bedraagt. Is dit totale bedrag, in formules weergegeven als ‘C’, lager dan drie maal de loonsom B? Dan vindt een verrekening (verlaging) van de subsidie plaats met (B x 3 -/- C) x 1,3 x 0,9.
Schijnbare fout
Het valt Boontje Advocaten op dat de factor A ontbreekt in de formule voor de verlaging. Het gevolg is dat een klein omzetverlies leidt tot een relatief hoge verrekening met de subsidie. Stel bijvoorbeeld dat de omzetdaling (A) 20% is. Verder is de gemiddelde loonsom in de maanden maart t/m april 2020 26% lager dan de loonsom in de maand januari 2020. Boontje Advocaten komt dan uit op een looncompensatie van minus 7,02% van de oorspronkelijke looncompensatie. Het kantoor meent dat het kabinet dit niet heeft bedoeld en een fout heeft gemaakt. Is sprake van een fout, dan is deze te herstellen door de verrekening te stellen op A x (B x 3 – C) x 1,3 x 0,9). Maar pas op, het staat nog niet vast dat het om een fout gaat.
Regeling: art. 7, tweede lid NOW
Geef een reactie