Mr. Imke Bos wijst in haar Tax Talks e-learning erop dat ondernemers de TOGS en TVL mislopen als zij een incorrecte SBI-code hebben gekregen.
Ondernemers zijn in principe verplicht zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Een bedrijf dat zich inschrijft bij de KvK krijgt een code Standaard Bedrijfsindeling (SBI) toegekend. Hoewel sommige ondernemers de inschrijving als een formaliteit zien, waarschuwt Bos dat men deze inschrijving wel serieus moet nemen. Bepaalde maatregelen om ondernemers steun te bieden tijdens de coronacrisis sluiten namelijk aan bij de SBI-code. Alleen de bedrijven met een specifieke SBI-code die is genoemd in de besluiten kunnen aanspraak maken op de regeling. Kwalificeren de werkzaamheden wel, maar is een onjuiste SBI-code toegekend? Dan loopt de ondernemer diverse tegemoetkomingen mis. Dit probleem doet zich zelfs voor bij een ondernemer met een niet-kwalificerende code die materieel dezelfde werkzaamheden uitoefent als een ondernemer met een SBI-code die wel kwalificeert.
TOGS
Zo was de tijdelijke Tegemoetkoming voor getroffen sectoren (TOGS) een regeling waar ondernemers van 27 maart tot 26 juni 2020 een beroep op konden doen. In de kern bestond de TOGS uit een tegemoetkoming in de vaste lasten van € 4.000. De TOGS kende diverse voorwaarde. Een daarvan was dat de onderneming op 15 maart 2020 moest zijn ingeschreven in het Handelsregister. Bovendien gaf de overheid de tegemoetkoming alleen aan bedrijven met specifieke SBI-codes. Zie ook: ‘Noodloket ook voor ondernemers in de non-foodsector’.
TVL
Per 26 juni 2020 heeft het kabinet besloten om de eenmalige tegemoetkoming om te zetten naar een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De berekening van de TVL vindt plaats op brancheniveau. Daarbij varieerde de tegemoetkoming van 4% tot 72%. Ook voor de TVL geldt de voorwaarde dat de onderneming vóór 15 maart 2020 ingeschreven moest zijn bij de KvK. Bovendien moet de SBI-code voorkomen in de bijlage bij de TVL. Zie onder meer: ‘TVL Q1 2021 open vanaf 15 februari’.
Beroep op gelijkheidsbeginsel?
Bos overweegt of een ondernemer met een beroep op het gelijkheidsbeginsel de gevolgen van en onjuiste SBI-code kan herstellen. Aan de ene kant bevindt een ondernemer die een onjuiste SBI-code heeft gekregen zich in dezelfde positie als een ondernemer met een juiste SBI-code. Bovendien zijn deze maatregelen bedoeld als tegemoetkoming aan ondernemers die te lijden hebben van het overheidsingrijpen. Vasthouden aan SBI-coderingen gaat volgens Bos voorbij aan het doel en strekking van de tegemoetkoming. Aan de andere kant zijn de uitspraken van het College van Beroep voor het bedrijfsleven doorgaans niet hoopgevend.
Herzieningsmogelijkheid TVL Q 2020
Overigens kunnen aanvragers van de TVL voor het vierde kwartaal van 2020 vanaf 24 juni tot en met 5 augustus 2021 een zogeheten herzieningsverzoek SBI-code indienen. Daarmee kunnen zij regelen dat opnieuw een toetsing plaatsvindt van hun hoofdactiviteit of gewenste SBI-code. Zie: ‘Verzoek om herziening hoofdactiviteit TVL Q4 2020 nu mogelijk’.
Meer weten?
Tax Talks is hét online learning platform voor fiscalisten. Wekelijks (40x per jaar) wordt een webinar of e-learning beschikbaar gesteld die u via het online platform kunt bekijken. Na het afronden van de bijbehorende kennistoets ontvangt u een certificaat en PE-punten. Bent u nog geen abonnee? > Neem dan nu een kennismakingsabonnement voor slechts € 95.
Wet: art. 3 Kwlnvs
Regeling: art. 2.1.1 Regeling Subsidie financiering vaste lasten MKB Covid-I
Geef een reactie